Vlasnici trgovina, kafića, frizerskih salona i drugih objekata u Srpskoj više ne mogu biti sankcionisani ako fizička lica u njihovim prostorijama ne nose zaštitne maske, dok su ranijim propisima za to bile predviđene kazne teške i po 2.500 maraka.

U Uredbi o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19, koju je Vlada Republike Srpske donijela krajem prošle godine, navedeno je da će novčanom kaznom od 500 do 2.500 KM biti kažnjeno pravno lice ako ne obezbjedi da fizička lica nose zaštitne maske za vrijeme boravka u zatvorenom prostoru.

Međutim, u najnovijoj uredbi, koja je objavljena u “Službenom glasniku RS” 21. januara, ta odredba je izbačena.

Poslodavci u Srpskoj pozdravljaju ovu odluku Vlade te navode da su i ranije tražili da ova kazna za njih bude ukinuta.

“Nelogično je i bilo da pravna lica plaćaju kaznu ako klijenti uđu u njihove prostorije bez maske. Mi smo predlagali da pojedinac odgovara”, naveo je predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske “Horeka” Zlatan Tatić, prenosi Glas Srpske.

Naglasio je da će ukidanje ovih kazni olakšati njihov dalji rad te da sada konačno ne moraju da “skeniraju” svaki minut ko u njihovim objektima ne nosi masku.

“Ne možemo se mi svađati sa narodom niti ih istjerati iz naših prostorija. Neka svaki pojedinac odgovara za sebe i plati kaznu ako ne nosi zaštitnu masku”, naveo je Tatić.

Nove propise pozdravljaju i u Zanatsko-preduzetničkoj komori RS, gdje navode da im je dosadilo da izigravaju policajce i da opominju svoje klijente da nose maske. Na drugi način, navode, nisu mogli da izbjegnu plaćanje velikih kazni.

“Nije bilo korektno da pravna lica plaćaju kaznu ako neko uđe u njihovu radnju i ne želi da nosi masku. Bilo je mnogo svađa jer su pojedini govorili kako su preležali koronu, da su vakcinisani i da ne treba da nose masku. Nama je bilo neprijatno da se svakodnevno borimo s tim mušterijama. Sa druge strane, ako vratimo nekoga iz radnje, gubimo klijenta zauvijek”, naveo je predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić.

U poslovnoj zajednici ističu da je plaćanje kazni zbog fizičkih lica koja nisu nosila zaštitne maske bio samo dodatni trošak u krizi kada su se borili i da redovno isplate plate radnicima.

Prilagođavanje
Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da se poslovna zajednica u pandemiji virusa korona prilagođavala i poštovala sve odluke koje je donosila Vlada Srpske.

“Poslodavci su organizovali rad poštujući sve epidemiološke mjere. Tako će biti i dalje, jer im je u interesu zdravlje svakog radnika”, naveo je Blagojević.

Share.