Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je dugo čekana realizacija projekta izgradnje mosta na Savi ostvareni san mnogih generacija na ovim prostorima, te da će sve to saobraćajno rasteretiti Gradišku i omogućiti razvoj ovih krajeva.

Dodik je rekao da je srećan što je ovaj projekat završen uprkos brojnim opstrukcijama i istakao da ovo pokazuje sposobnost Srpske.

“Naš cilj je da budemo dio evropske saobraćajne komunikacijske mreže kada je riječ o auto-putevima. I to činimo”, rekao je Dodik u obraćanju u Gradišci gdje je danas svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške, čija je procijenjena vrijednost 19,54 miliona evra, a doprinijeće bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi, te privrednom razvoju Republike Srpske.

On je rekao da je zahvalan i predstavnicima Hrvatske i EU da se ovaj most završi, te naveo da su u ovaj objekat uložena znatna sredstva Srpske.

“Žao mi je što u Hrvatskoj nisu završene pristupne saobraćajnice kada je riječ o ovom mostu da svečano otvorimo saobraćaj. Ali ovo je pobjeda koju smo ostvarili pokazujući sposobnost da možemo da pobijedimo razne izazove, izgradimo sebe i institucije, pa i mostove”, naglasio je Dodik.

On je rekao da ovo pokazuje sposobnost Srpske, ali da mu je žao što BiH traljavo ide na evropskom putu, uz napomenu da EU često traži od BiH neostvarive zahtjeve.

“Otvaranje ovakvih mostova daje nadu da će njihovi graditelji biti dominantni, a ne oni koji ih ruše”, istakao je Dodik.

On je rekao da je cilj Srpske dalja gradnja mreže auto-puteva, te da će narednih dana početi gradnja dionice auto-puta od mosta na Rači do Bijeljine.

“To će početi u ponedjeljak kada su pripremni radovi, dok će 15. septembra radovi biti otvoreni zvanično. Naš cilj je da premrežimo auto-putevima Srpsku vlastitim sredstvima uz pomoć prijatelja”, rekao je Dodik i dodao da je cilj povezivanje Bijeljine i Doboja kako bi se naposljetku Srpska povezala sa Beogradom.

On je zahvalio svima koji su radili na izgradnji mosta na Savi.

“Želja mi je da što više bude mostova, da u regionu stavimo tačku na sukobe i kažemo da hoćemo saradnju”, rekao je Dodik i dodao da BiH može uspjeti samo uz domaći dogovor bez intervencionizma stranaca koji nameću zakone i slično.

Share.