Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je danas važna i nepobitna činjenica to da Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju, a Hrvati su u jednoj državi.

To je nešto što ne možete osporiti, to je činjenica – rekao je Dodik sinoć za TV „Hepi“.

On je naveo da ima nejasnih situacija i teških izjava, kao i da hrvatski predsjednik Zoran Milanović iznosi izjave sa kojima čovjek teško može da se složi.

-Moje, kao vođe, lidera, nije da stalno da tražim razlike nego da pokušam nešto da napravim korisno za našu zajednicu – dodao je Dodik.

On je ukazao da je veoma neugodno na granici imati zemlju koja je u EU i NATO, dok Republika Srpska nije međunarodno priznata.

-Tako da nas je odnos, koji je prirodna odbrana prava za identitet u BiH, doveo do toga da smo mi amortizovali pritiske Hrvatske na Republiku Srpsku u EU i NATO integracijama – dodao je Dodik.

On je podsjetio na svoju raniju izjavu da Hrvati treba da imaju treći entitet i da se bore za svoj status.

Dodik je istakao da majorizacija koju Bošnjaci žele u BiH u političkom smislu ide za tim, „a sljedeći smo mi“ i da ta „stara ideja Alije Izetbegovića“ u ‘Islamskoj deklaraciji’ ovlada BiH“.

Govoreći o Srbiji, Dodik je istakao da je zahvalan Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću za izgradnju mosta na Rači kod Bijeljine, te napomenuo kako je Republika Srpska, kao jedna mala zemlja, izgradila 100 kilometara auto-puta.

On je rekao da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ima neke racionalne pristupe za tekuća pitanja u BiH i da je prilikom posljednje posjete Sarajevu govorio ono što je približno njegovom stavu, za razliku od bošnjačkih, a to je da domaći lideri u BiH treba da postignu dogovor i da ne čekaju da im se nešto nametne sa Zapada.

Share.