Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jedinstvo srpskog naroda i srpske politike zajednički odgovor Republike Srpske i Srbije na sve pritiske.

Dodik smatra da u društvu treba da se održi opsežna rasprava o Kosovu i svemu drugom i da se okupi srpska nacionalna, vjerska i politička i sva druga elita.

On je naveo da je srpski narod u prošlom vijeku bio izložen silnim stradanjima i da je ovo vrijeme kada, bez obzira na turbulencije u svijetu, mora da kaže kako će se kretati dalje.

Dodik je rekao da je bez obzira na sve pritiske, iz EU, Amerike, na Kosovu i u Republici Srpskoj, srpski narod jedinstven i da želi da izrazi svoju jedinstvenu državno-pravnu i državno-teritorijalnu organizaciju.

“To je tabu tema za Zapad, koji nije dozvoljavao te teme, mislim da je krajnje vrijeme da mi kažemo ovom svijetu šta su naši ciljevi budućih desetljeća i da kažemo da je to svakako srpsko ujedinjenje u pravom smislu. Nisam čovjek koji odustaje od te priče”, rekao je Dodik za TV “Prva”.

Dodik smatra da je težnja srpskog naroda kada bi danas bio referendum u Srpskoj o prisajedinjenju Srbiji takva da bi imali masovan izlazak i masovnu podršku svemu tome.

“To je ono što je volja, a nevolja je to što međunarodni faktor tu volju ne uvažava, niti je vijekovima unazad uvažavao, smatrajući da srpsko nacionalno biće treba da bude razjedinjeno i razbijeno u nekoliko državno pravnih oblika kako se ne bi koncentrisalo i postalo ono što zaista jeste – najmoćniji izraz na Balkanu”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je njegova ideja da srpski narod poruči svijetu da ima neke opcije koje su jasne.

On je naglasio da je volja naroda apsolutna jasna i da političari koji ga predstavljaju, kao i oni zapadni, moraju da slijede volju naroda.

Share.