Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je u intervjuu Srni da treba ubrzati miran razlaz u BiH i da vjeruje da će brzo doći to vrijeme, te ocijenio da bi Republika Srpska kao nezavisna država sigurno imala bolji standard.
Dodik je istakao da ne vjeruje u budućnost postojanja BiH, te naglasio da se u političkom smislu zalaže za miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao nezavisne države.

“Perspektiva je da se obezbijede neutralni, mirni uslovi za razlaz u BiH. To nije nikakva nasilna secesija, nego proces koji će omogućiti pravo naroda na samoopredjeljenje. To je nešto što jedino vidim u budućnosti u BiH”, rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva je naglasio da je samo Republika Srpska dobro mjesto za Srbe i narod koji živi u Srpskoj i da je siguran da bi bio bolji standard da je Srpska nezavisna, ali isto tako da bi bolje živjeli i Bošnjaci i Hrvati da sa svojih stanovišta i potencijala jačaju svoju društvenu zajednicu i ekonomiju.

On je istakao da će Republika Srpska kad tad biti nezavisna država srpskog naroda i drugih koji u njoj žive, napominjući da Srpska ima svoje stanovništvo, teritoriju, granice, da je definisana sa teritorijalno-političkog okvira, ima svoje instucije.

Dodik je istakao da je održavanje ovakve BiH pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, te da je moguć samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake. “To bi učinilo narode spokojnijim, bolje usmjerenim na saradnju”, dodao je on.

On je naveo da stalno američko kršenje prava naroda mora da prestane, da ono ne može da bude uspješno.

“Ne može se očekivati da mi odustanemo da budemo Srbi, a suština američke politike je da odustanemo da budemo Srbi i da budemo građani, a ovdje većina nas hoće da bude Srbi, pa tek onda građani i ne možemo prihvatiti njihov koncept uređenja”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Amerika bila pozitivna u BiH kada je uspostavljen Dejtonski sporazum, a da je sve poslije toga pogrešno uradila, dozvolivši da se na kriminalan način ruši taj sporazum i davala politički legitimitet tome.

“Ta Amerika ne može da bude podržana ovdje, bez obzira ko joj je predsjednik. Naravno, treba voditi sa njima dijalog”, rekao je Dodik u intervjuu Srni i ocijenio da su i oni shvatili da je vrijeme nasilja prošlo i da sa lokalnim zvaničnicima mogu razgovarati kao partneri.

Dodik je istakao da su zablude to da će rušenjem Dodika biti srušena Republika Srpska.

“Republika Srpska je mnogo više od Dodika”, istakao je on i dodao da je Srpska postajala i prije i postojaće i poslije njega.

Govoreći o svojoj ideji spajanja funkcija predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je to s ciljem da bi bila ojačana pozicija Srpske u svijetu.

“Funcija koja predstavlja Republiku Srpsku je predsjednik Srpske i bilo bi dobro da Republika i formalno bude predstavljena u Predsjedništvu. Time bi poslali poruku da je BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i da je Srpska primarna politička i društvena zajednica u kojoj se donose odluke, a usaglašavaju se na nivou BiH”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da oni koji su protiv te ideje vide neke svoje sitne šićare.

Prema njegovim riječima, što se tiče Izbornog zakona, problem je odluka “Sejdić-Finci”, to što ne mogu doći do dogovora kako se bira Bošnjak i Hrvat, a što je stvar Federacije BiH, a ne Republike Srpske.

“Zato sam smatrao da treba ojačati funkcija predsjednika Srpske, koji bi mogao da dobije i internacionalni značaj kroz funkciju i člana Predsjedništva BiH, to bi pomoglo afirmaciji Srpske”, dodao je on.

Dodik ja naglasio da bi takav član bio predstavljen u svijetu kao član Predsjedništva i predsjednik Republike Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik istakao je da je sadašnja BiH iluzija, da je dejtonsku BiH srušila međunarodna zajednica, a Bošnjaci ne žele da se vrate izvornom Dejtonu, niti da poštuju Ustav BiH.

Bošnjaci su, kako je rekao, postali još rigidniji, doprinijeli su uvjerenju da BiH više ne može, te naveo primjer ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković koja nikada još nije došla da traži stav od Predsjedništva BiH, već u svijetu prenosi samo svoj stav, a to podržava njena partija – SDA.

“Svi koji se ponašaju na taj način, pokazuju da je BiH neuspješna zajednica”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da sve manje vjeruje u namjeru Evrope da integriše zapadni Balkan, te ocijenio da sa EU treba sarađivati ali gledati svoje interese i jasno im reći sve to.

“Postoji neka kamuflaža koja ide za tim da Evropljani kažu hoćemo, pa postave uslove da ih ne možemo ispuniti”, rekao je Dodik i ocijenio da te uslove za kretanje ka Evropi ne bi ispunilo pola zemalja koje su sada članice EU i da to govori o njihovoj stvarnoj namjeri.

On je dodao da sama činjenica da su prevarili Sjevernu Makedoniju, koja je ispunila veoma dramatične i teške uslove za vlast, jasno govori u kom statusu je Evropa i na koji način ona posmatra region.

“Oni hoće ovdje da pacifiziraju ovaj prostor, a ne da ga integrišu, a da su imali ozbiljne namjere mogli su to da učine, kao što su učinili sa Bugarskom i Rumunijom i da ih kroz to grade kao dio evropskog ambijenta, međutim to nisu učinili”, ocijenio je Dodik.

Dodik je ocijenio da će EU, da samo držati u blizini zemlje zapadnog Balkana, a ukoliko i odluči da ih integriše, Unija, koja je puna svojih problema, izgledaće sasvim drugačije.

“NJima je važno da se mi ovdje krčkamo i da nemamo značajniji napredak, što govori i njihovo ponašanje u vezi sa pandemijom virusa korona, kako su na početku bili neefikasni, nefer, a sada oko vakcina šalju poruke – prvo ćemo mi vakcinisati svoje stanovništvo, a vi, pošto ste ljudi drugog reda, sačekajte malo”, rekao je Dodik.

Dodik smatra da šanse BiH da dobije kandidatski status u EU nisu veće zbog toga što je Savjet ministara u protekloj godini donio nekoliko bitnih zakona koji su bili na čekanju duži period.

On je podsjetio da se traži izmjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, o javnim nabavkama i sukobu interesa, napominjući da je to samo jedna od faza, odnosno četvrta ili peta mjera od 14 koliko ima u preporukama.

“Dakle, dok ne ispunite sve te preporuke, ne može, a ovo je samo dajte da se prividno živi i da se pokaže da se nešto kreće”, dodao je Dodik.

On je naglasio da je ova tri zakona nametnuo visoki predstavnik, da su to nadležnosti koje pripadaju entitetima, da ih je kreirala međunarodna zajednica koja želi novu legitimizaciju za te zakone tako što bi se glasalo kroz njihove izmjene i dopune.

Dodik je zapitao zašto nisu stavili onu mjeru koja kaže da BiH ne može dobiti status kandidata ako postoji visoki predstavnik ili sudije Ustavnog suda, što takođe piše u 14 preporuka.

“Nama kažu to ćemo za pet-šest godina, to znači da niko nema namjeru da razgovara o statusu kandidata u ovoj godini. Sve je to neka iluzija, podvaljivanje, u kome neko treba da opravda ovdje svoju visoku ambasadorsku platu”, naveo je on.

Dodik je poručio da neće biti podržane izmjene VSTS-a na način kako oni predlažu, ističući da o tome mora da se vodi rasprava šta kome pripada prema Ustavu i da se napravi novi dizajn odlučivanja, a ne da se to zloupotrebljava.

Dodik je naglasio da Savjet ministara nije vlada, već mjesto gdje se koordinira politika i dogovara, te istakao da predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija dobro radi svoj posao i da je to je primjer na koji se Savjet ministara treba ponašati u skladu sa Ustavom.

“To što neki misle da treba da se smijeni, neka pokreću inicijative, to je dio demokratskog života”, dodao je Dodik.

Share.