Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da je očigledna sprega CIK-a i opozicije.

On je rekao da SNSD- neće prihvatiti ponovljene izbore, jer je to rušenje Republike Srpske.

Dodik je istakao da su rezultati izbora legitimni i legalni.

“Mi ćemo ovog trenutka podnijeti krivične prijave protiv svih članova CIK-a pojedinačno zbog ovoga. Želim da se obratim svima i poručim da prođemo ovo zajednom. Svi znamo da su izbori prošli fer i pošteno, i to se vidi po ovoj odluci CIK-a koja je nezakonita”, kazao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Dodao je da kruže neki snimci paljenja glasačkih listića, te da se veoma lako može utvrditi da li je to istina.

“Na 51 glasačkom mjestu nisam dobio nijedan glas, a protivkandidat Jelena Trivić na 34 mjesta nije imala nijedan glas. Ovo dovoljno govori o tome da je ovo samo predmet manipulacije i mi nećemo dozvoliti urušavanje RS”, naveo je Dodik.

Istakao je da CIK po članu Zakona 1.1 može da provodi samo izbore na nivou BiH.

“Mi ćemo odlučiti po svojim zakonima kako ćemo izbore provoditi. Ovo je zemlja koja je propala i nema šanse da živi. Mi pozivamo naše ljude da se okupimo oko RS, ovo je cilj da se napravi nestabilna RS. Ova odluka je u funkciji destabilizacije i urušavanja RS”, rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska mora da razumije da je ovo krajnja tačka za njenu budućnost.

“Jedino što onda mora da uradi je da se bori za svoju nezavisnost”, rekao je Dodik i dodao da su članovi CIK-a izvršioci svojih političkih partija.

“Vidjeli smo da se Vanja Bjelica – Prutina prije nekoliko dana sastala sa Mirkom Šarovićem. Poznato je i da je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH, antisrbin i da sve želi da uradi protiv Srba”, naglasio je Dodik.

Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a, istakla je da nije po zakonu da se ponovo broje glasovi, a još ni prvi put nisu prebrojani.

“Niko nema problema da se ponovo broji, ali da to bude po zakonu. Ovo uopšte nije po zakonu. Čitav niz dešavanja koji je opozicija uradila je bio samo cilj da se ovo desi, iako nemaju veze sa pobjedom. Imali su rezultate iz nekih učionica kako su pobijedili, i slavili su bez razloga, a na kraju su gubitnici izbora. Sad opet nešto rade kako bi prekrojili izbornu volju. Ovo je laž i manipulacija CIK-a u dogovoru sa opozicijom sa namjerom da se nametne to kao da se tako desilo, a to nije istina. CIK je podređen interesima opozicije, te su prepali prijetnji iz stranih ambasada da će letiti sa tih pozicija na kojima su sada”, objasnila je Cvijanovićeva.

Podsjećamo, CIK je juče donio odluku da se ponovi brojanje izbornih rezultata za predsjednika i potpredsjednika RS.Izvor:
Share.