Mirko Šarović je protiv mirne disolucije. I to ne krije. I dalje priča o navodnom raspakivanju dejtona koje niko nije pomenuo. Poručuje da će se odlučno suprotstaviti svakoj inicijativi o mirnom razlazu. Dobro je što smo saznali da su SDS i Šarović protiv toga, poručuje srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da SNSD nije probosanska partija kao što su to Mirko Šarović i SDS. Oni su, kaže Dodik, za Bosnu, mi za Republiku Srpsku.

“Večeras, kada bi se moglo, i kada bi se stekli uslovi, za koje mi mislimo da su minimalni, ja bih proglasio nezavisnu Republiku Srpsku na miran način, bez ikakvih sukoba. I kada sada uzmete ovih pet godina ili 10, kada ja govorim da su oni probosanska partija i da su spremni za izdaju, e sada najbolje vidite ovo”, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da Šarović ne razumije procese i uvijek ima primjedbe, a nikada ne kaže kako da se nešto uradi, tvrdi prvi čovjek Parlamenta Srpske. Nedeljko Čubrilović poručuje da se ne treba puno obazirati na one koji nemaju ideju.

“Zato pojedini političari koji misle na drugi način, koji žele da kreiraju budućnost ovoga naroda na jedan drugi način, svakako imaju pravo na to, a vjerujem da je velika većina na stavu onome koje zvanična politika Republike Srpske i propagira i provodi. Mi ćemo ostati istrajni u svojim namjerama”, poručio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Mirko Šarović danas ne odgovoara na naše pozive. Šta o svemu misli nismo saznali ni od njegovog opozicionog kolege PDP-ovog Branislava Borenovića. Oglasio se zato DNS-ov Nenad Nešić. Ovaj put bez podrške Šaroviću.

“Ja mislim da je ideja samostalne države Republike Srpske nešto što uvijek treba da živi u srpskom narodu u Republici Srpskoj”, kazao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Valjalo bi postaviti ozbiljno pitanje kome se Šarović obraća svojim ničim izazvanim saopštenjima, poruka je Staše Košarca. Kaže i da je moguće da Šarović ima potrebu da svoje političke stavove, koji su identični stavovima zlonamjernih bošnjačkih analitičara iz Sarajeva, objasni osnivačima SDS-a i članovima te stranke, koji se, kao i ogromna većina Srba, nikada ne bi odrekli prava Republike Srpske da mirno izađe iz ovakve BiH.

“Međutim, prije će biti da se Šarović obraća onom dijelu međunarodne zajednice koji je umiješan u ‘pranje’ njegove biografije i koji godinama ruši izvorni Dejton u korist bošnjačke politike, a na štetu Srba i Republike Srpske. Šarović svojim inostranim mentorima poručuje da on nije sa Dodikom i da je još upotrebljiv kao oruđe za očuvanje ovakve BiH u kojoj se Srbi ne osjećaju dobro i koja je Srbima neprihvatljiva, jer se izmjene Dejtona i otete nadležnosti zloupotrebljavaju u borbi protiv Republike Srpske”, istakao je Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

Veslanje protiv toka istorije, to je izjava Mirka Šarovića, ocjenjuje narodni poslanik Srđan Mazalica. SDS je u ovome na strani svih bošnjačkih partija.

“Ne samo što se nudi međunarodnoj zajednici, nego on s te strane daje nadu drugim političkim akterima u BiH i regionu da može postojati neka strana u BiH koja ipak neće težiti. Sa Šarovićem evo i oni nešto mijenjaju u svojoj politici. Meni je izuzetno žao zbog toga i to nije samo njihovo privatno mišljenje. Republika Srpska će u budućnosti vjerovatno imati problema, jer teže će ostvariti neke svoje političke ciljeve zbog ovakvih izjava”, kazao je Srđan Mazalica, poslanik u NSRS.

Šarović na najjasniji mogući način pokazuje koliko se tragično SDS odrodio od naroda Republike Srpske, kategoričan je savjetnik srpskog člana bh Predsjedništva.

“Znali smo da je Zapad i političko Sarajevo tada zaboljelo što je Milorad Dodik u sred Sarajeva jasno i glasno, pred predsjednikom Turske i druga dva člana Predsjedništva BiH, rekao da Republika Srpska ne prihvata nametanje stranaca i da je zbog dosadašnjih njihovih nametanja u potpunosti urušen Dejtonski sporazum na koji smo pristali 1995. godine i koji skoro da više ne postoji, ali nismo mogli vjerovati da će to zaboljeti i SDS”, rekao je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Potpuno je sramno i skandalozno da se nekada velika i nekada patriotska SDS, koja je učestvovala u osnivanju Republike Srpske, danas na ovaj način protivi volji i interesima srpskog naroda, poručuje Kovačević. Za razliku od njih, kaže, SNSD će uvijek prinicipijelno i jasno na svakom mjestu da zagovara interese Republike Srpske i srpskog naroda.

Share.