Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, je rekao da je RS u Dejtonski sporazum unijela svoju zemlju, teritoriju, svoj narod i vlast, i da samo želi da se zadrže dejtonski principi.

On je rekao da se srpsko rukovodstvo zalagalo za nezavisnu RS, ali da je u Dejtonu prihvatila okvir koji je uspostavio RS kao jednu od strana i definisao nadležnosti koje pripadaju zajedničkom nivou i one koje pripadaju entitetima, ali da su kasnije visoki predstavnik i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH degradirala Dejtonski sporazum nasilnim putem.

Dodik je rekao da ovih dana prijete sankcijama, ali da je došlo vrijeme da se RS prestane plašiti sankcija.

Naglasio je da mu je drago da i u opoziciji slično razmišljaju, i pozvao je predstavnike opozicije da zakažu sastanak na koji je spreman da se odazove.

Govoreći o BiH, naglasio je da je to zemlja koja je postala zapadna kolonija u Evropi i pozvao je druga dva konstitutivna naroda na dogovor unutrašnji bez stranaca, koji bi bio zasnovan na dejtonskim rješenjima.

Dodik je rekao da RS i Srbima sankcijama prijeti njemački ministar spoljnih poslova, uprkos, kako je rekao, teškoj istoriji iz Prvog i Drugog svjetskog rata i odnosu Njemačke prema Srbima.

Bivšeg ministra spoljnih poslova Njemačke, Hansa Ditriha Genšera, optužio je da snosi odgovornost za razbijanje Jugoslavije, a za specijalnog američkog izaslanika Gabrijela Eskobara je rekao da se hvali time što je, kako je rekao, razbio srpsko jedinstvo.

Dodik je podvukao da RS nije spremna da žrtvuje mir, i naglasio da je spreman da primi sankcije na sebe, i da “skine anatemu” koju je Eskobar nabacio opoziciji iz RS.

Dodik je naglasio da međunarodna zajednica pokazuje svoju nemoć time što nakon tih intervencija u Dejtonski sporazum BiH nije stabilna, ali je dodao da je to možda namjerno.Izvor:
Share.