Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da će samo i uvijek Narodna skupština Republike Srpske govoriti da li je nešto u interese Srpske ili BiH, a ne Savjet za provođenje mira /PIK/.

“Otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum PIK je antidejtonsko tijelo, i jedina dva tijela koja u ovom trenutku destabilizuju BiH su upravo PIK i visoki predstavnik”, izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše izjavu Upravnog odbora PIK-a, sa kojom se nije složila Ruska Federacija, a u kojoj “najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti”.

Dodik je naveo da u Republici Srpskoj malo koga više zanima šta je jedna samoorganizovana grupa ambasadora, koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, zaključila, jer odluke o budućnosti BiH neće donositi oni, već legalno izabrani predstavnici na svim nivoima vlasti.

“Države koje su se samoorganizovale u jedno antidejtonsko i antiustavno tijelo kakvo je Savjet za provođenje mira neka pokušaju da objasne u svojim zemljama kako jedna neformalna grupa ambasadora pokušava da upravlja nezavisnom i suverenom državom, koja redovno sprovodi demokratske izbore”, istakao je Dodik.

On je upitao da li parlamentarci Francuske, Italije ili Velike Britanije znaju šta njihova država radi u BiH i da li znaju da je PIK tijelo bez legaliteta i legitimiteta koje vrijeđa zdrav razum i inteligenciju prosječnog čovjeka i to u 21 vijeku.

“Ćutanje u FBiH na njihove aktivnosti i saopštenja je manir kvazi elita koje su kroz različite epohe služile i pokoravale se radije tuđinima, nego što su preuzimali odgovornost i borili se”, konstatovao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da je Narodna skupština najviši organ Republike Srpske sačinjen od direktno biranih narodnih poslanika koji za svoj rad ne odgovaraju ni PIK-u ni viskom predstavniku, već samo građanima koji su ih i birali.

“Stoga je svaki komentar na saopštenje PIK-a više izlišan. Čak je i vrijeme predviđeno za komentare na njihove sedmične eseje isteklo, baš kao što je isteklo i vrijeme u kojem su sebi pribavili vlast koja im nije data ni Dejtonskim mirovnim sporazumom, ni izborima”, naglasio je Dodik.

Share.