Prema navodima sarajevskih medija, posljednjih nešto više od godinu dana Milorad Dodik, lider SNSD-a i kandidat vladajuće koalicije za predsjednika Republike Srpske “zabio je prst u oko” Zapadu bliskim odnosima sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ne skrivajući privrženost Rusiji. S druge strane, pišu tamošnji mediji, Zapad je Dodiku uveo sankcije i stavio ga na “crnu listu”.

Milorad Dodik i njegova stranka veliki su pobjednici izbora u Republici Srpskoj. Biće gotovo nezaobilazan faktor kako u Srpskoj, tako i na niovu Bosne i Hercegovine.

Prema pisanju sarajevskih meidija, osim bliskih odnosa sa ruskim predsjednikom Putinom, Dodik je ostvario dobre odnose i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, te bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

O dobrim odnosima Dodika i Putina govori činjenica da su za devet mejseci održali čak tri sastanka.

Prvi sastanak održan je u decembru prošle godine, potom su se sastali početkom 2022. godine. Posljedni put ova dva lidera razgovarala su sredimo septembra.

Zbog toga što otvoreno iznosi svoje stavove i brani Republiku Srpsku našao se na udaru sankcija SAD-a i Velike Britanije

Popularnost lidera SNSD-a među građanima Srpske nije opala. Ovo potvrđuje i podatak da je dobio podršku građana na Opštim izborima održanim u nedjelju da dođe na čelo Republike Srpske.

Kako pišu sarajevski mediji, Zapad se pravi da ne vidi Dodikov sve vidljiviji otklon prema Evropskoj uniji, te da neometano gradi sve bolji odnos sa predsjednikom Putinom.

“Zapadu je još jedino preostalo da ‘zamoli’ Dodika da bude fin i da ne bude grub”, zaljučuju sarajevski mediji.

Share.