Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da veoma upečatljiva istorija vezana za jevrejski narod govori o tome da Izrael treba da brani svoju državu.

Komentarišući eskalaciju sukoba u pojasu Gaze, Dodik je istakao da se Hamas, koji je na globalnom nivou proglašen terorističkom organizacijom, pokazuje kao izazivač tih sukoba.

“Činjenica je da neki stalno podstrekuju Palestince tamo da dobiju sve, umjesto da prihvate da se za dva naroda tamo formiraju dvije države i da to bude dominantan dogovor Jevjera, Izraelaca i samih Palestinaca. Mnogi iz nekog svog razloga pospješuju sukob i govore da to treba da bude mješovita ili multietnička zemlja”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da gdje god postoji dodir različitih civilizacija, u smislu vjere i religije, to je uvijek mjesto trvenja, trenja, te je samo pitanje kada će se upaliti neka varnica, koja će postati buktinja.

“I mi u BiH smo dio tog propalog eksperimenta i stalnog nastojanja sa zapada da nam kažu kako mi treba da živimo, a sasvim je sigurno da bi bilo manje sukoba u tom dijelu svijeta da imaju dvije države”, istakao je Dodik.

On je izrazio zabrinutost što je ovaj sukob eskalirao do mjera da se razmijene tako žestoka artiljerijska i druga sredstva i u kojem ima stradalih.

“Iz onog što smo mogli čuti, jasno je da je Hamas prvi ispalio te rakete, što je, znajući doktrinu samog Izraela, koji ide za tim da na bilo kakvu provokaciju, pa i minimalnu, odgovori maksimalnim sredstvima, dovelo do ovakve eskalacije”, rekao je Dodik.

Share.