Kao svjedoke odbrane Aleksandra Džombića, bivšeg premijera Republike Srpske, koga terete za zloupotrebu položaja pri dodjeli 19.4 miliona KM kredita preko IRB RS zvorničkoj firmi “Energolinija”, Džombićev advokat između ostalog predložio je Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, Željku Cvijanović, predsjednicu Republike Srpske i Radovana Viškovića, premijera RS.

Zoran Bubić, Džombićev branilac na današnjem suđenju u banjalučkom Okružnom sudu naveo je 16 svjedoka koje odbrana ima namjeru saslušati kao svjedoke, među kojima je i Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Kako pišu Nezavisne, oni bi se kao svjedoci Džombićeve odbrane mogli pojaviti krajem oktobra, a o tome da li će i sam optuženi svjedočiti, kako je naveo Bubić, izjasniće se kasnije.

Inače, danas je na suđenje došao sudski vještak Cvijo Šmanja, svjedok Republičkog javnog tužilaštva, zbog čijeg nedolaska su ranije odgođena tri ročišta.

Šmanja je vještak mašinske struke u Republičkom zavodu za sudska vještačenja u Novom Sudu i on je bio posljednji svjedok kojeg je predložilo Tužilaštvo.

On je su sudnici obrazložio da je zbog bolesti bio spriječen doći na ročišta i za sve nedolaske kako tvrdi, ima opravdane razloge. Šmanja je rekao da je sa dvoje kolega radio vješačenja na osnovu naredbe Republičkog javnog tužioca, a jedna od tačaka je bila da procijene ukupnu vrijednosti ulaganja u rekonstrukcije kotlova “Energolinije”.

On je između ostalog da su prilikom vještačenja koristili obimnu dokumentaciju, od kojih je neka bila i na ruskom jeziku te da su sva tri vještaka dva puta bili na licu mjesta.

Prvi cilj im je bio da utvrde da li su kotlovi u funkciji, te da su utvrdili da nema problema u njihovom radu.

Prema njihovom nalazu, procijenili su da je ukupna cijena rekonstrukcije kotlova oko 13.5 miliona maraka.

Prema Šmanjinim riječima, odstupanja su moguća ali u vrlo malom procentu i to samo ako procjenitelj ne zna složenost kotla.

“Zna se koliko je materijal a koliko su ruke, nema tu mnogo odstupanja”, rekao je vještak.

Naveo je da su upređivanjem cijena vidjeli da su neke cijene navedene vrlo nerelne a kao primjer naveo je vijke koji su 20 puta skuplji. Republičko tužilaštvo Džombića tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja zbog kredita od 19.4 miliona KM koji je preko IRB RS odobren zvorničkoj firmi “Energolinija”.

Prema optužnici, on je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva. Džombića optužnica između, ostalog, tereti da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit zvorničkog preduzeća “Energolinija”, koje je bilo prezaduženo.

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19.4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine postpisao odluku o odobravanju kredita.

Share.