Amerika želi da eliminiše Milorada Dodika i SNSD kako bi stvorila prostor za pobjedu opozicije, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na pres-konferenciji nakon sastanka sa Samantom Pauer, administratorkom USAID-a.

Dodik je na sastanku Predsjedništva BiH rekao je da je zahvalan USAID-u za ozbiljan novac koji je ta agencija dala za RS, ali je naglasio da SAD i dalje imaju jednostran pristup u BiH.

Dodik je rekao da se u planovima i projektima USAID-a ne pravi razlika između RS i FBiH, ali je dodao i da je razočaran zašto Pauer nije bila spremna da tokom svoje trodnevne posjete nađe vremena da posjeti RS.

“To govori koliko je Amerika spremna da poštuje institucije RS”, rekao je Dodik, i dodao da je primijetio da Amerikanci pokušavaju da nađu tužioca koji bi bio spreman da podigne optužnicu protiv njega, iako, kako tvrdi, protiv njega nema nijedne presude ili postupka u BiH ili bilo gdje u regionu.

Posebno se osvrnuo na tvrdnje Pauerove o borbi Amerike protiv korupcije u BiH i zapitao koja institucija BiH je pozvala SAD da se bave tim pitanjem, te da bi se to moglo opisati kao miješanje u unutrašnje stvari.

Dodik je rekao da je spreman da podrži svaku aktivnost protiv korupcije, ali da Amerika to koristi na drugačiji način. Naglasio je da najava SAD da su spremni da razmotre sankcije ako dođe do promjene ponašanja znači da se radi o vrsti pritiska.

Ponovio je da RS nema namjeru da vodi rat i da ne postoje planovi o secesiji.

Rekao je da je tokom sastanka s Pauerovom Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva, govorio samo u uvodnom dijelu te da se poslije više nije javljao za riječ. Upitan da li je tačno da je odbio da se fotografiše s Pauerovom, Dodik je rekao da fotografisanje nije bilo predviđeno protokolom i da se ne radi o namjeri.

Dodik o 9. januaru, zakonima o VSTS RS i državnoj imovini

Odgovarajući na pitanja novinara o 9. januaru, Dodik je rekao da je Dan Republike Srpske nešto što se tiče samo RS, a da Bošnjaci pokušavaju da 1. mart nametnu i RS, iako, kako je rekao, su im poznate emocije koje Srbi imaju prema tom datumu.

On je rekao da može da razumije nelagodu Bošnjaka zbog obilježavanja 9. januara, ali je istakao da je prije zabrane Dana Republike bila održavana samo jedna akademija, ali da se tak nakon zabrane krenulo s obimnijim obilježavanjem.

Najavio je da će biti održana sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će tačke biti Zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS i Zakon o državnoj imovini u RS.

“Mi smo jednom imali tačku dnevnog reda o državnoj imovini pa nam je visoki predstavnik to skinuo s dnevnog reda a mi smo se primirili. Sada kad više nema visokog predstavnika stavljamo to ponovo na dnevni red”, rekao je Dodik.

On je ponovio raniji prijedlog da je spreman da glasa za ostanak Oružanih snaga BiH pod uslovom da se broj pripadnika smanji na pola.Izvor:
Share.