Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS da Republika Srpska jedinstvom i odlučnošću pokazuje otpor nametnutim rješenjima Valentina Incka.

Dodik kaže da raduje ujedinjenost političkih partija, kao i pomoć Srbije, naglašavajući da snaga odnosa Srpske i Srbije leži upravo u podršci, a ne nametanjima.

– Nisam siguran da ni vlast ni opozicija u Republici Srpskoj imaju komoditet da iz ovoga izađu jer je to toliko postalo vlasništvo ovog naroda, da narod nije spreman ni da male segmente odstupanja od jedinstva prašta bilo kome – rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodao je da je “najveći zalog ove borbe političko jedinstvo”.

– Ako imamo jedinstvo, imaćemo i snagu. Šta god bilo pojedincima, a vjerujem da sam prvi ako bude nekog odstrela… Јa ću izdržati! Nisam siguran da i vlast i opozicija ima komoditet da iz ovog izađe – poručio je Dodik.

Dodik smatra da samo snažna koncentraciona vlada u Republici Srpskoj, koju bi činili predsjednici političkih partija, može donositi brze i operativne mjere za mnoga pitanja koja u međuvremenu budu otvorena, te ubrzati donošenje političkog rješenja.

Kaže da se aktuelna kriza neće završiti samo nametanjem jedne odluke, te da će na nivou vlade biti potrebno donositi brze i operativne mjere, za šta je koncentraciona vlada najbolje rješenje.

– Moja ideja je bila da mi svi predsjednici političkih partija budemo članovi vlade. Ta vlada bi se, pošto je koncentraciona, koncentrisala na aktuelna pitanja i status Republike Srpske. Odnosila bi se prema svim dosadašnjim rješenjima, a vidjeli bismo i na koji način bi mogli ojačati našu poziciju – rekao je Dodik.

Dodik ističe da je sada došao trenutak da se na sto ponovo stave sve prevare i iznevjerena očekivanja, kao i stvari koje se u nacionalnom i državnom smislu nisu isplatile Republici Srpskoj, a snagu za to ima koncentraciona vlada.

– Niko nije odbio to, ostalo je otvoreno pitanje, možda je to odbio ovaj trenutak, možda neki ljudi to nisu do kraja razumjeli – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Share.