Prema zvaničnim podacima MUP-a RS jednoj osobi izdato je čak 87 prekršajnih naloga zbog upravljanja vozilom sa isteklom registracijom koje su zabilježile nadzorne kamere MUP-a Srpske, saznaje “Glas Srpske”.

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović potvrdila je naša saznanja, ali nije mogla da otkrije identitet tog lica. Ona je pojasnila da to praktično znači da se taj vozač 87 dana u saobraćaju kretao neregistrovanim vozilom.

– Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH (ZOBS), ako nadzorne kamere zabilježe isto vozilo sa isteklom registracijom više puta u toku jednog dana, piše se samo jedna prijava zbog tog prekršaja. Kada je riječ o tom fizičkom licu, to znači da su nadzorne kamere 87 dana zabilježile da čini isti prekršaj, odnosno da učestvuje u saobraćaju sa neregistrovanim vozilom – objašnjava Miljanovićeva.

Predviđena kazna za vozača zbog upravljanja vozilom koje je neregistrovano ili nema važeću potvrdu o registraciji je od 100 do 300 maraka, a u slučaju da je potvrda o registraciji vozila istekla prije više od 30 dana sankcija je od 400 do 1.000 KM, što znači da tom fizičkom licu prijeti kazna od nekoliko desetina hiljada maraka.

Osim toga Miljanovićeva je potvrdila za “Glas Srpske” i da su nadzorne kamere MUP-a zabilježile da su vozila jednog pravnog lica ukupno 48 dana učestvovala u saobraćaju bez važeće registracije. Pošto zakon propisuje još oštrije kazne za pravna lica i odgovorna lica u pravnom licu čija vozila učestvuju u saobraćaju bez važeće potvrde o registraciji, to znači da to pravno lice takođe očekuje kazna od nekoliko desetina hiljada KM.

Mirna Miljanović podsjeća da je MUP u saradnji sa gradovima i opštinama u okviru projekta “Bezbjedan grad” u 27 lokalnih zajednica uspostavio sisteme video-nadzora javnih površina, kao i da je u toku uspostavljanje sistema u još 16 lokalnih zajednica u Srpskoj.

A da su nadzorne kamere koje su postavljene širom Srpske s ciljem evidentiranja saobraćajnih prekršaja dale rezultate pokazuju i sudski podaci. U Osnovnom sudu Banjaluka od početka ove godine zaprimljena su ukupno 2.364 prekršajna predmeta koja se odnose na kršenje ZOBS-a.

– U januaru je zaprimljeno ukupno 970 predmeta, u februaru 971, a do 15. marta ove godine još 423 predmeta. Sistem za upravljanje sudskim predmetima ne prepoznaje prekršaje zabilježene nadzornom kamerom, niti se prilikom unosa oni mogu kao takvi evidentirati, tako da nismo u mogućnosti da utvrdimo tačan broj predmeta koji se odnose na nadzorne kamere – navedeno je u odgovorima iz ovog suda na naša pitanja.

Međutim, uporedni podaci o broju saobraćajnih predmeta iz istog perioda prošle godine pokazuju da su kamere, koje su građani zbog njihovog izgleda nazvali “totemi”, dale opravdan rezultat. U januaru prošle godine u Osnovnom sudu Banjaluka zaprimljeno je 290, a u februaru 400 predmeta koji se odnose na kršenje ZOBS-a, što je višestruko manje u odnosu na ta dva mjeseca ove godine.

Riješena dva ubistva

Mirna Miljanović kaže da su zahvaljujući sistemu video-nadzora rasvijetljena dva krivična djela ubistva.

– Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo pomogli su da bude rasvijetljeno ubistvo Amara Kapidžića u Kantonu Sarajevo te locirali i lišili slobode Kemala Čauševića koji je 5. novembra 2019. godine izvršio ubistvo na području Kantona Sarajevo – kaže Miljanovićeva.

Share.