Direktor bolnice „Sveti Apostol Luka“ u Doboju Mladen Gajić, koji je optužen za nesvjestan rad u službi u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona u Srpskoj, pristao je na 10 mjeseci zatvora te je već samoinicijativno isplatio 82.320 KM odštete za štetu pričinjenu budžetu grada Doboja.

Potvrđeno je to danas u banjalučkom Okružnom sudu na ročištu Gajiću na kojem su pročitani detalji sporazuma o priznanju krivice koji je on zaključio sa Republičkim javnim tužilaštvom u kome je pristao na navedenu kaznu.

Kako je rečeno, Gajić je uradio reprogram kredita da bi gradu Doboju isplatio pomenutu odštetu.

Gajića tužilaštvo tereti da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i JU „Dom za starija lica Doboj“ pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV.

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom “Travel 4 fun” d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji. Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba.

– Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje – kazala je danas republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ukoliko Okružni sud Banjaluka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi “korona ugovori”. Republičko javno tužilaštvo još uvijek vodi istragu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih koji se takođe sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tokom pandemije.

Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević je za 18. jul zakazao ročište za razmatranje sporazuma. Ovo je prvi postupak iz tzv. “korona predmeta” koji se odnose na sumnje u visoku korupciju tokom pandemije virusa korona u RS.

– Osuđujuća presuda u ovom predmetu, bila bi značajna Tužilaštvu za drugi postupak koji će uslijediti – rekla je republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ona je navela kako se u predmetu Gajić desila “neubičajena situacija”. Tužilaštvo se, prije zaključenja sporazuma, obratilo zakonskom zastupniku Grada Doboj, Pravobranilaštvu RS sjedište zamjenika u Doboju, u vezi sa izjašnjenjem o naknadi štete prouzrokovane ovim krivičnim djelom.

– Od njih smo primili dopis u kojem su podnijeli prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva. Nakon toga su dostavili novi podnesak u kojem ga povlače – rekla je Tadić – Stojisavljević.

Ispostavilo se da je Gajić sam isplatio pričinjenu štetu od 82.320 KM, a uplatnicu je danas donio i na sud.

Potvrdio je to i njegov branilac, advokat Siniša Mikić.

– U ovom djelu nije bilo koruptivnog elementa. Svjedoci su potvrdili da niko nije tražio i uzeo novac. Gajić je od početka insistirao da, ukoliko se utvrdi šteta, obešteti gradski budžet. Odmah je uradio reprogram svog kredita i opteretio se dugom, da bi vratio novac – rekao je Mikić za Glas Srpske.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mjesto direktora dobojske bolnice, a inače je i odbornik u Skupštini grada Doboj.

– Apsurdno je i da je on instruktor mnogim institucijama za postupke javnih nabavki. To mu je uža oblast iz magisterija – rekao je danas u sudu njegov branilac.

Share.