Delegacije vladajućeg SNSD-a i opozicionih SDS-a i PDP-a prije dvije godine održale su posljednje međustranačke razgovore, nakon čega su odnosi žestoko zatrovani i, kako sada stvari stoje, novi međupartijski sastanak nije ni na vidiku.

Na sastanku održanom u martu 2019. godine ove tri stranke su postigle saglasnost u vezi sa izmjenama izbornog zakona, usvajanjem zakona o političkim partijama, kao i načelnu saglasnost o parlamentarnom nadzoru nad radom RTRS-a, ali od realizacije dogovorenih stvari nije bilo ništa. Iako iz najjače vladajuće stranke poručuju da je dijalog vlasti i opozicije neophodan s ciljem razvijanja demokratskih odnosa, iz opozicionih stranaka odbacuju mogućnost bilo kakvih razgovora. Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kaže za naš list da je njegov stav da, bez obzira na to kakva je situacija, zategnuta ili ne, uvijek mora da postoji razgovor o ključnim pitanjima.

– Dijalog vlasti i opozicije u Srpskoj je neophodan zbog izazova s kojima se suočava Republika Srpska. Ko koliko sebe hoće i želi da unese u ključne političke izazove je stvar njegove političke procjene, ali gdje ne postoji dijalog između vlasti i opozicije, tu nema zrele demokratije – zaključuje Špirić.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, Špirić kaže da je prilikom nedavnog formiranja interresorne radne grupe za reformu izbornog zakonodavstva rekao da je glupo da samo tri partije, SNSD, SDA i HDZ BiH, budu kostur te priče i da u tome ne učestvuje opozicija.

– Ne znam koliko ljudi koji to predlažu razmišljaju o tome, ali neuspjeh tih razgovora može postati plijen u rukama opozicije, a isto tako zbog neučešća u razgovorima mogu da razvaljuju eventualni uspjeh. Zato smatram da opozicija treba da se uključi i kaže šta predlaže i s čim se slažete, a s čim se ne slaže – kaže Špirić.

S druge strane, predsjednik Glavnog odbora SDS-a i načelnik Teslića Milan Miličević kaže da iz principijelnih razloga nije bio na sastancima sa SNSD-om održanim prije dvije godine.

– Ti sastanci su održani dvadesetak dana nakon referenduma o mom opozivu u Tesliću tokom kojega sam bio na meti brojnih prljavština i zato, između ostalog, nisam učestvovao u razgovorima sa SNSD-om – kaže Miličević za “Glas Srpske”.

On dodaje da se unutar SDS-a i ne spominje mogućnost razgovora sa SNSD-om.

– Zbog teških riječi, optužbi, loših rezultata u vođenju Republike i politikantstva SNSD-a u svim dosadašnjim inicijativama koje su služile samo njima da ostvaruju političke poene, ne vidim mogućnost da do takvih razgovora dođe. Pokazalo se da SNSD-a nikada nije imao namjeru da ti razgovori daju rezultate – kaže Miličević.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak kategoričan je u stavu da ne postoji mogućnost za razgovore sa SNSD-om.

– SNSD i njihovog lidera zanimalo je samo da uđemo u vlast s njim, a čim smo odbili da budemo njegovi podanici, krenula su užasna vrijeđanja, klevete, optužbe i neistine. Dodik je odmah poslije izbora pokazao da ga ne interesuje srpsko jedinstvo, jer se nije sa srpskim strankama nego sa SDA dogovarao o izboru srpskih delegata u Dom naroda Parlamenta BiH – kaže Crnadak za “Glas Srpske”.Izvor:
Share.