Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da ne zna kome Željko Komšić i Šefik Džaferović prijete, ali da ih valja podsjetiti da nema nikakvih “državnih snaga” ako u njima ne učestvuju i ljudi iz Republike Srpske.

“Ako misle kako će Srbe iz tih institucija tjerati da maltretiraju Srbe koje su ostavili kod kuće, u Republici Srpskoj, onda se grdno varaju. Ako, pak, ne računaju na Srbe, onda za to postoji neki drugi naziv”, istakla je Cvijanovićeva upitana da prokomentariše Komšićeve i Džaferovićeve izjave da će “državne snage” reagovati i neće dozvoliti otcjepljenje ni pedlja BiH, ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice.

Što se tiče njihove priče kako se neće dozvoliti otcjepljenje, rekla je predsjednik Srpske, i tu ih valja korigovati.

“Ne pričamo o otcjepljenju, već o poštovanju Ustava, jer je njegovo nepoštovanje apsurd u kojem teško koja država može preživjeti. O tome koliko nam je dosadilo njihovo čaršijsko maltretiranje, ne treba ni trošiti riječi. Bilo kako bilo, o tome šta će biti, neće odlučivati privjesak SDA Željko Komšić, niti Šefik Džaferović”, poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je naglasila da ono što brine jeste podudarnost stavova Bakira Izetbegovića i opozicije u Republici Srpskoj.

“Zašto se oni utrkuju da kažu isto što i Izetbegović, na to treba obratiti pažnju i pitati da li su oni za Ustav i ono što je on dao Republici Srpskoj ili su za ono što bi od BiH napravili OHR i SDA”, upitala je Cvijanović.

Predsjednik Srpske je istakla da se OHR ne može upustiti u bilo kakvu borbu, kako to priziva Bakir, jer su višegodišnja sprega OHR-a i radikalne politike SDA i doveli BiH u ovakvo stanje.

“Apsolutno su neprimjerene i Izetbegovićeve prijetnje pravosuđem, ali je jasno da njime sve vrijeme i nastoji ovladati kako bi se obračunavao sa Republikom Srpskom. On to i ne krije”, ukazala je Cvijanovićeva.

To što svoju invazivnu i radikalnu političku agendu uvija u priču o navodnoj funkcionalnosti BiH, istakla je Cvijanovićeva, ne čini je manje opasnom, naprotiv.

“Njegova vizija BiH nije i naša vizija. Imamo Ustav i saglasnost koju smo dali na takvo unutrašnje uređenje BiH. To je naš okvir”, poručila je predsjednik Republike.Izvor:
Share.