Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je, da je imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH sporno.

Nakon sastanka sa predsjednicima, odnosno predstavnicima stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj, povodom jučerašnjeg imenovanja Šmita od strane Upravnog odbora PIK, Cvijanovićeva je naglasila da je cilj da se stane u zaštitu međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma.

Ona je rekla da strane potpisnice treba da budu saglasne o imenovanju, a da se ono potom potvrđuje rezolucijom Savjeta bezbjednosi UN.

– Samo je jedno imenovanje bilo u skladu sa tim, sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedosljednost i licemjerje međunarodne zajednice. Mi ne možemo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka – rekla je Cvijanovićeva i za sutra najavila sastanak sa strankama opozicije u Srpskoj.

Cvijanovićeva kaže da je i prethodni visoki predstavnik Valentin Incko bio u BiH bez bilo kakvog kredibiliteta.

– Ali isto tako, ne možemo da otvorimo vrata imenovanjima koja nisu u skladu sa procedurom. Ako opozicija želi, želim da sutra čujem i njihovo mišljenje, mislim da im je poziv iz mog kabineta već upućen, pa da onda, ako bude potrebe, iduće sedmice svi zajedno ponovo prodiskutujemo o ovoj temi – rekla je Cvijanovićeva u kratkom obraćanju javnosti, nakon jednočasovnog sastanka kome je prisustvovao i predsjednik Vlade Srpske, Radovan Višković.

Share.