Lider HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je danas u Banjaluci predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije BiH, gdje, kako smatra, mogu najbolje štititi svoje interese.

Čović je istakao da je imperativ sačuvati mir, kao i očuvanje Ustava BiH, te da bi otvaranje razgovora o njegovoj promjeni bilo krajnje rizično za odnose u BiH.

On je ponovio da BiH može živjeti kao zemlja tri ravnopravna naroda, a ne kao unitarna.

“Čuvajte Republiku Srpsku u kojoj uvijek vrata trebaju biti otvorena i za druga dva naroda. Imamo teško stanje na političkoj sceni u BiH i zato razgovorima moramo tražiti rješenje problema. BiH već odavno nije pravna država i svima je to jasno, a ono što malo radi na nivou BiH se pretvara u predstavljanje pojedinaca i političkih opcija jednog naroda”, rekao je Čović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o političko-ekonomskoj situaciji.

On je istakao da mu je čast što danas prisustvuje posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, te da su međunarodni zvaničnici sugerisali lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da se obrati u Narodnoj skupštini.

“Došli smo do Dejtona dva, što vi možda i ne vidite, a potvrda jeste i zahtjev za brisanje nacionalnog prefiksa u razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH. Razgovarali smo i o mogućnostima uvođenja četvrtog člana Predsjedništva BiH iz reda ostalih, a ono što se pojavljuje kao ideja o organizovanju političkog života u Federaciji BiH nije dobro jer se želi doći do unitarizacije”, dodao je Čović i naveo da HDZ BiH nije koalicioni partner SDA.

Prema njegovim riječima, politika HDZ-a BiH nije rat, nego postizanje dogovora.

“Nikada u BiH ne smiju dva naroda biti protiv jednog. Samo razgovorima možemo rješavati probleme”, zaključio je Čović.

Čović je rekao da su predstavnici međunarodne zajednice sugerisali predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da dođe na sjednicu Narodne skupštine Srpske, ali je takođe istakao da su predstavnici Venecijanske komisije, koji su učestvovali u pregovorima, jasno potvrdno govorili o konceptu konstitutivnih naroda, što su stranke iz FBiH, kako je rekao htjele da ne bude tema kao pitanje diskriminacije.

Share.