Četiri osobe su uhapšene na području Zvornika u sklopu međunarodne akcije “Skiper” koja je usmjerena na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovano krijumčarenje ilegalnih migranata.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, kažu u Tužilaštvu BiH.

U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Istraga je realizovana u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organizovanih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na Drini, pa dalje preko teritorije Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist. Istovremeno, ugrožavaju bezbjednosnu situaciju u BiH, prouzrokovanu prilivom ilegalnih migranata, navode iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti na terenu je realizovala SIPA, uz podršku MUP-a RS, OBA BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni se terete za krivično organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnom djelom krijumčarenje ljudi

Istovremeno je na području Srbije uhapšeno pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator.

Ova koordinisana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz podršoru Policijskog Centra Jugoistočne Evrope – SELEC centra.

Share.