Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je uoči sastanka sa predstavnicima SDS-a, da velika pobjeda opozicije u Banjaluci od prije četiri godine i njihovog kandidata Draška Stanivukovića, daje pravo i logiku da PDP i na predstojećim izborima, ponovo da svog kandidata za prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj.

“Normalno je i sasvim opravdano da PDP kao najjača politička opcija u Banjaluci ide sa svojim kandidatom i da o tome razgovaramo sa drugim političkim partijama i normalno je da najviše ambicije po tom pitanju i ima Draško Stanivuković”, naveo je Borenović.

Istakao je da se trebaju spustiti tenzije i bilo kakve ishitrene izjave po ovom pitanju, jer se, naveo je, na taj način usrećuje vladajući režim.

“Oni sigurno uživaju onim što se kaže preko mikrofona, ali ja pokušavam razumjeti kolege iz opozicije da tragaju za nečim što je možda u njihovom ljudskom razmišljanju. Saradnja na lokalu je dobra”, poručio je Borenović.

Upitan da prokomentariše odnose u Banjaluci, jer su poznati stavovi drugih iz opozicije da neće podržati Draška Stanivukovića, Borenović je rekao da sa SDS-om u Banjaluci ima odlične odnose, ali i da pojedina “samokandidovanja, lične frustracije i licitiranje sa imenima, lične ambicije od ljudi koji se više bave svojom bivšom strankom, a ne ozbiljnom politikom”, govori o njima samima.

“Ostavimo da u nekom normalnom procesu dobijemo kandidate. A to samokandidovanje, uveseljavanje Dodika i režima, možda nesvjesno pokazuje neku političku kratkovidost, frustraciju. Ali, i to je prirodno, ljudska smo bića, svako nosi svoj krst odgovornosti u političkom životu, ali pojedinci se bave dešavanjima u svojoj bivšoj partiji koja je toj osobi sve dala u političkom smislu”, naglasio je Borenović.

Borenović je kazao da imperativ koji će zastupati PDP, jeste da opozicija ima zajedničkog kandidata u što više lokalnih zajednica i da će, što se tiče ove stranke, oni učiniti sve da tako i bude.

“To je sasvim normalno, da se o tome razgovara i traži neka vrsta kompromisa. Logično je da SDS da svog kandidata i Bijeljini, kao i PDP u Banjaluci, a vidjeli ste da postoji opšta saglasnost da u Trebinju kandidat bude iz Pokreta za pravdu i red, iz Vukanove stranke. Polako se kockice slažu, nazire se neka vrsta dogovora, a da li će tako i biti, vidjećemo”, kazao je Borenović.

On je istakao da je jedna od ključnih i najvažnijih stvari u izbornom procesu da se obezbijede fer i pošteni izbori.

“Vidjećemo da li će danas vladajući uraditi nešto na Domu naroda oko Izmjena i dopuna Izbornog zakona. Vidi se da oni pokušavaju to da obore, režim sa SNSD-om da će to odbiti, i da se dodatno kupi vrijeme, prolongira vrijeme kada zakon treba da se usvoji. Imam osjećaj da SNSD ne želi izmjene”, naveo je Borenović.Izvor:
Share.