Suština protesta, podnošenja krivičnih prijava i sva viđena i neviđena dosadašnja galama opozicije skoncentrisane u PDP-u i SDS-u jeste da će Branislav Borenović izgubiti poziciju šefa stranke, jer se aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanovuković već namješta da je preuzme, ocijenio je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Zvorniku Zoran Stevanović.

Stevanović je danas na konferenciji za novinare rekao da se u međuvremenu oglasio i funkcioner PDP-a Nenad Vuković da “nešto kaže” ne bi li ga u svojoj novoj postavi zadržao Stanivuković, kao i neki funkcioneri PDP-a iz Bijeljine.

Ističući da se u PDP-u odvija borba za stranačke fotelje, jer je ova stranka doživjela debakl na proteklim izborima, Stevanović je rekao da opozicione srranke imaju uputstva da napadaju dalje, kako oni kažu, centre moći SNSD-a u Doboju, Zvorniku, Prijedoru i ostalim mjestima, izmišljajući da su na izborima pokradeni.

Stevanović je to potkrijepio činjenicom da je nakon sarajevskog kontrolnog brojanja glasova na ukupno 86 redovnih biračkih mjesta u Zvorniku utvrđeno da je na 33 biračka mjesta zapisnik identičan kao i Gradske izborne komisije Zvornik od 2. oktobra.

– Na 12 glasačkih mjesta odstupanje u nečiju korist je plus-minus dva glasa, dok su na 37 biračkih mjesta glasovi umanjeni kandidatu SNSD-a Miloradu Dodiku, a na 24 biračka mjesta glasovi umanjeni kandidatu opozicije Јeleni Trivić – precizirao je Stevanović.

On je naglasio da je na dan izbora u Zvorniku Dodik osvojio 14.649, a Trivićeva 10.163 glasa, dok je broj glasova na kontrolnom brojanju za Dodika iznosio 14.388, a za Trivićevu 10.210 glasova i dodao da su odstupanja za Dodika iznosila 261 glas, a za Trivićevu 47 glasova.

– Opozicioni lideri dobili su zadatak da vrše napade i dalje kako bi se stvorili navodno neki uslovi da se izbori na određenim mjestima ili u cijeloj Republici Srpskoj ponove – rekao je Stevanović.

On je dodao da međunarodna zajednica može na CIK uticati kako želi, može reći da će izbori biti održavani svake sedmice do nove godine, što nije problem, ali ima li za to osnova i šta bi se time promijenilo.

– Postoje neke informacije da će CIK preliminarne rezultate proglasiti u subotu, 22. oktobra, za Federaciju BiH, a rezultate za Republiku Srpsku pomjeriti za sedam dana, tražeći uporište u činjenici da su izbori u Novom Gradu održani sedam dana kasnije, čime daju sebi za pravo da rezultate saopštavaju kad im odgovora – rekao je Stevanović.

Stevanović je zapitao da li je to kupovina vremena, jer nisu stigli da prebroje glasove na svim biračkim mjestima ili im treba ovih sedam dana da traže neke razloge da se izbori u nekim mjestima ili u cijeloj Republici Srpskoj za neke ili sve nivoe vlasti ponovo održe.

On je rekao da je opozicija doživjela dva debakla u kratko vrijeme – jedan na dan izbora, a drugi ovih dana nakon ponovnog prebrojavanja glasova u sarajevskoj dvorani “Zetra” gdje su očekivali da će tu napraviti drastičnu razliku u njihovu korist i sada su u ozbiljnom problemu unutar stranke i pred svojim glasačima.

– Problem je što je opozicija proglasila pobjedu u trenutku kada je znala da njihov kandidat Trivićva gubi od Dodika za oko 9.000 glasova, jer su čuli da Dodik treba da proglasi izbornu pobjedu pa su požurili – rekao je Stevanović i zatražio od opozicije da kaže na osnovu kog podatka i kojih glasova su proglasili pobjedu.

Na pitanje da prokomentariše krivičnu prijavu, koju je opozicija podnijela protiv njega, Stevanović je rekao da se osjeća isto kao da je neko protiv njega podnio krivičnu prijavu što je naglo osijedio i oćelavio.

– Toliko se osjećam krivim za sve ono što mi opozicija stavlja na teret tom krivičnom prijavom – rekao je Stevanović.

Share.