Dobojlija Nebojša Lukić (42), bivši šef u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske, priznao je da je počinio trgovinu uticajem i uzeo 75.000 KM mita za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata na javnom konkursu.

Kako je u banjalučkom Okružnom sudu rekao tužilac Goran Glamočanin, optuženi je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kojem priznaje krivična djela primanje mita i trgovinu uticajem.

Tužilac je na početku suđenja Lukiću i ostalima rekao da su i optuženi Radomir i Miroslav Milanović iz Bijeljine priznali krivicu.

Braća Milanovići su takođe zaključili sporazume sa Tužilaštvom i priznali da su počinili krivična djela davanje mita i trgovinu uticajem.

Lukić se obavezao da prije razmatranja sporazuma vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 75.000 KM, što je kako je pojasnio tužilac, i uradio.

Advokat Duška Bogojević koja brani Lukića, sudu je dostavila uplatnicu da je optuženi na račun budžeta Republike Srpske uplatio pomenuti novac.

Ročište je međuti odgođeno, jer je Vijeće Okružnog suda odlučilo je da im je potrebno više vremena da razmotre sporazume.

Optužnica Lukića tereti da je Milanoviće upoznao da imaju pravo da se prijave na javni konkrus za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, a nakon toga im tražio mito.

Kako se navodi, tražio je da njemu daju pola iznosa kao i dodatnih 5.000 KM, nakon što njihove firme prođu na konkursu za dodjelu novca za sufinansiranje, na na šta su oni pristali.

Inače, Radomir je vlasnik preduzeća “Eko Radeks” Bijeljina, a Miroslav suvlasnik u firmi “Milanović transport” Bijeljina.

Prema optužnici oni su se prijavili na konkurs, a nakon što u njihove firme dobile sredstva Radomir je krajem marta Lukiću dao 75.000 KM.

Sve ih druga tačka optužnice tereti su da su lani mito od vlasnika firme iz Srpca koja je na konkursu dobila sredstava Fonda, da im preda 45.000 KM da bi mogla da raspolaže novcem.

Prema optužnici, Milanovići su tražili da im preda novac za koji su rekli da će dati Lukiću kako bi omogućio korištenje jer bez njegovog odobrenja to neće moći.

Radomir je, prema optužnici u banjalučkom restoranu dogovorio da se njemu odvoji 5.000 KM, te su dogovorili primopredaju u centru Banjaluke.

Međutim, kada su Lukić i on došli, Radomir je izašao i uzeo 10.000 KM pa je uhapšen, a Lukić počeo bježati, ali je brzo sustignut.

Lukić je u vrijeme hapšenja bio visoki funkcioner Socijalističke partije i potpredsjednik Gradskog odbora u Doboju.

Obavljao je funkciju zamjenika direktora republičkog Fonda za zaštitu životne sredine i šefa sektora za implementaciju projekata u fondu.

Share.