Imena nekadašnjih poslanika i ministara našla su se na kandidatskim listama političkih stranaka i narodnih poslanika za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske, a ko će zasjesti u fotelje trebalo bi da bude odlučeno na sjednici republičkog parlamenta koja je zakazana za sutra.

Prva posebna sjednica Narodne skupštine, na čijem je dnevnom redu izbor delegata u Vijeću naroda, Do­m naroda Parlamenta BiH i potpredsjednika republičkog parlamenta, prvo je bila zakazana za danas, ali je pomjerena za dan jer, kako je izjavio predsjednik Skupštine Nenad Stevandić, Centralna izborna komisija (CIK) BiH na vrijeme nije ovjerila kandidatske liste za delegate u Vijeću.

To tijelo čine četiri kluba. Po osam delegata trebalo bi­ da bude izabrano iz reda srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda te četiri u Klub ostalih, a po specifičnoj proceduri u koju su uključeni i elektori – predstavnici naroda, najčešće Bošnjaka i Hrvata, u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj koji budu angažovani onda kada je broj potrebnih delegata veći od broja poslanika iz tog naroda u aktuelnom sazivu Narodne skupštine.

Delegate iz reda srpskog naroda biraju samo poslanici, a prema jučerašnjim podacima, CIK je na sjednici ovjerio 30 kandidatskih lista, s gotovo 70 prijedloga za popunu 28 pozicija u Vijeću naroda RS. Nekoliko imena nije ovjereno jer nisu bili ispunjeni zakonski uslovi, a predstavnici CIK-a podvukli su da i na ovu odluku postoji rok od dva dana za žalbu prije nego što postane pravosnažna.

Uloga Vijeća naroda jeste da razmatra akte nakon usvajanja u Narodnoj skupštini RS, odnosno da li vrijeđaju vitalni interes nekog od naroda, a o listama za delegate bi trebalo da već danas bude raspravljano na sjednici skupštinske Komisije za izbor i imenovanje.

– Svi imaju kandidate za delegate u Vijeću naroda. Sve ćemo pripremiti za posebnu sjednicu Skupštine – rekao je za “Glas” predsjednik Komisije Ilija Tamindžija.

Jedan od kandidata SNSD-a jeste poslanik te stranke u prošlom sazivu Ognjen Žmirić, a listu Ujedinjene Srpske predvodi Marinko Dragišić koji je bio i odbornik u banjalučkoj Skupštini.

Listu DNS-a, kako je potvrđeno za “Glas”, predvodi nekadašnji ministar i poslanik Dane Malešević, a SPS-a biznismen iz Teslića Dragutin Škrebić, takođe narodni poslanik.

Sa funkcionerima SDS-a i PDP-a nismo uspjeli stupiti u kontakt, dok je poslanik Pokreta za državu Ramiz Salkić (SDA) istakao za “Glas” da je u ime stranke predložio listu kandidata i kako očekuju da uz pomoć elektora imaju tri predstavnika u Vijeću naroda.

Na listi je i Adil Osmanović, koji je bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Alija Tabaković, Dževad Mahmutović, Amina Kavazanović i Anita Jodžić.

Inicijativa za izbor delegata pokrenuta je na konstitutivnoj sjednici parlamenta 15. novembra kada je usvojena odluka da i u ovom 11. sazivu NSRS ima četiri poslanika. Spekuliše se da bi SNSD-ova Anja Ljubojević mogla biti potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda, SP je predložio Petka Rankića za jedno mjesto, a ranije je iz SNSD-a rečeno da bi i potpredsjednik iz reda Bošnjaka mogao biti neko iz njihovih redova.

Salkić, s druge strane, smatra da će kandidat za to mjesto biti Mirsad Duratović, a iz SDS-a se još nisu izjasnili ko će biti kandidat za mjesto u rukovodstvu Skupštine koje pripada opozicionom bloku. Na toj sjednici poslanici bi trebalo da stave tačku i na sagu o tome ko će u Dom naroda na nivou BiH.

Dom naroda

Priča o izboru pet srpskih delegata u Dom naroda Parlamenta BiH ostavila je pečat u političkom životu Srpske i BiH posljednjih dana. SNSD bi, prema broju poslanika koje ima u NSRS, uz glasove stranaka iz vladajuće koalicije te onih koji će podržati vlast, trebalo da ima četiri delegata, a opozicija, koja će imati sigurno jednog, želi još jednog i da tako SNSD-u onemogući da u Klubu Srba u Sarajevu ima kontrolu. O tome su pričali i s probosanskim blokom u Skupštini, ali nije postignut dogovor.

Share.