Najveća plata u Republici Srpskoj isplaćena u maju po osnovu radnog odnosa iznosi vrtoglavih 60.584 marke.

Listu deset najvećih pojedinačnih isplata mjesečnih primanja po osnovu radnog odnosa, koja je u posjedu “Glasa Srpske”, predvodi Banjalučanin, zaposlen u IT sektoru, kojem je u maju na račun leglo više od 60.000 maraka.

Na drugom i trećem mjestu nalaze se njegovi sugrađani koji su zaposleni u sektoru ostalo novčano poslovanje (posredovanje), a koji su zaradili oko 20.000 maraka manje. Odnosno drugoplasiranom je na račun leglo 41.916 maraka, a onom na trećem mjestu 41.232 marke.

Na listi najvećih pojedinačnih isplata po osnovu radnog odnosa za maj najviše je Banjalučana i to njih sedam, a zauzimaju čak prvih pet mjesta.

Tako je četvoroplasirani i petoplasirani koji su takođe kao i njihove prethodne kolege zaposleni u sektoru posredovanja, za maj dobili platu od 40.814 maraka, odnosno 38.412 maraka. Niz Banjalučana, prekida radnik iz Laktaša.

– Na šestom mjestu liste nalazi se radnik iz Laktaša koji je zaposlen u oblasti informacionih tehnologija, a kojem je u maju isplaćeno 37.891 marka – kazali su “Glasu Srpske” u Poreskoj upravi RS.

Na sedmoj poziciji nalazi se Bratunčanin kojem je u istom mjesecu isplaćeno 34.879 maraka, a koji za razliku od prethodnih radi u sektoru vađenje ostalih ruda obojenih metala.

Banjalučanin zauzima i osmo mjesto liste najvećih primanja i radi takođe u sektoru posredovanja. Odnosno njemu je u maju legla plata od 34.163 marke. Na listi je i jedan radnik iz Broda koji je u maju dobio zaradu od 26.400 maraka, a koji je zaposlen u sektoru proizvodnje ostalih dijelova i pribora za motorna vozila.

I posljednja pozicija pripada Banjalučaninu koji radi u sektoru djelatnosti upravljanja. Njegova plata u maju iznosila je 25.724 marke.

Ekonomisti ističu da u Srpskoj postoji velika disproporcija između vrlo atraktivnih zanimanja, a to je prije svega sektor informacionih tehnologija.

– Određene kompanije imaju milionske poslove koje dobijaju kontinuirano u javnom sektoru i onda ljudi koji tu rade moraju biti i najviše plaćeni. Oduvijek su visoke plate vezane za finansije, odnosno banke, mikrokreditne organizacije te određene kompanije koje imaju stimulativni sistem naknade. To znači da ako neko od menadžera napravi dobar posao onda ima pravo i na procenat od toga posla – rekao je “Glasu Srpske” ekonomista Zoran Pavlović.

Podvukao je da bi bilo dobro da u Srpskoj postoji više radnika sa velikim zaradama jer bi to bilo dobro i za građane i sam budžet Republike, jer se doprinosi plaćaju na isplaćenu platu.

Prosjek

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna mjesečna plata isplaćena u junu u Srpskoj iznosila je 1.157 maraka. Najveća prosječna neto plata isplaćena je u finansijskim i djelatnostima osiguranja i iznosila je 1.537 maraka, a najmanja u građevinarstvu i to 844 KM.

Share.