Posljednjih mjeseci mediji su preplavljeni slučajevima u kojima su policijski službenici sankcionisali vozače za koje je utvrđeno da imaju više hiljada pa i više stotina hiljada maraka neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje. Dok nadležni sudovi i institucije kažu da su za nenaplaćene kazne krivi vozači, struka apeluje da bi zakoni morali biti znatno stroži i konkretniji.

Kako su ranije objavili mediji, vozači u Srpskoj za neplaćene kazne duguju oko 23 miliona KM, a među njima najveći dužnik je jedan građanin Modriče koji duguje oko 73.000 KM. Ipak, u javnosti se posebno istakao slučaj s početka marta kada je Policijska uprava Istočno Sarajevo zaustavila lice F. J. iz opštine Stari grad, a za kojeg je ustanovljeno da po osnovu kazni duguje 257.163 KM.

– Uvidom u registar novčanih kazni utvrđeno da vozač ima ukupan dug u iznosu od 257.163,60 KM, za ukupno 356 počinjenih prekršaja, od kojih je 340 iz oblasti saobraćaja. Broj počinjenih prekršaja je u periodu proteklih pet godina – kazali su iz PU Istočno Sarajevo za “Glas Srpske”.

Većina građana zapitala se kako je moguće da neko gomila toliki iznos kazni i da niko ne reaguje ili ih pokuša naplatiti, naročito što se sve kazne evidentiraju u Registru.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović za “Glas Srpske” ističe da su vozači vrlo dovitljivi i da na svaki način pokušavaju zaobići zakon.

– Nakon godinu od pravosnažnosti kazne, Poreska uprava na zahtjev MUP-a pokreće prinudnu naplatu, ali ako to lice nema lična primanja ili imovinu na sebi, prinudna naplata ne može biti izvršena – rekao je Radović. Kako je zakonom propisano, dan zatvora jednak je 50 KM novčane kazne, što znači da bi vozač sa dugom od 250.000 KM trebalo u zatvoru da provede 14 godina.

– Međutim, novčane kazne je kaznom zatvora moguće zamijeniti najviše do 60 dana zatvora i onda kada se sve uzme u obzir, tu nastaje veliki problem – ističe Radović.

Veći broj ovakvih slučajeva primijećen je na području Istočnog Sarajeva, a kako su kazali za “Glas Srpske” iz Osnovnog suda na Sokocu za gomilanje kazni nisu krivi sudovi koji su zaduženi da vode registar, nego vozači koji svakodnevno prave prekršaje i ne plaćaju kazne.

– U svakom slučaju kažnjeni ili plate dugovanje ili izdrže kaznu zatvora. U posljednje vrijeme sve je veći broj lica koji izdržava kaznu zatvora po zamijenjenim novčanim kaznama – istakli su iz Suda.

Iz Ministarstva pravde, koje je pisalo Zakon o prekršajima, kažu da oni u saradnji sa sudovima i stručnjacima prate provođenje zakona i najveće probleme sa kojim se nadležne institucije susreću.

– Prilikom narednih izmjena i dopuna Zakona o prekršajima vodiće se računa da zakonodavna regulativa iz oblasti prekršaja bude još efektivnija i svrsishodnija te pogodnija za prekršajne organe koji u najvećoj mjeri provode ovaj zakon. Želimo naglasiti da važeći zakon ima kvalitetna rješenja kao i da ga organi koji postupaju po njemu primjenjuju bez znatnih poteškoća – istakli su iz resornog Ministarstva.

Rješenje

Milija Radović kaže da su posljednje izmjene Zakona o prekršajima RS donijele dobra rješenja u ovom pogledu i da je na tom polju došlo do popravljanja situacije.

– Jedini način je da se oduzima sredstvo kojim se čini prekršaj, a to je u ovom slučaju prevozno sredstvo. I tu ne smije biti izuzetka, jer država ne smije dopustiti da neko izbjegava propise – rekao je Radović.

Share.