Stav “Meni se ništa ne može desiti” nije ispravan, pokazuje zadnja statistika broja oboljelih od polno prenosivih bolesti u Srpskoj.

Naime, ovaj broj je na alarmantno visokom nivou, a kako stručnjaci kažu, razlog leži u sve slobodnijem seksualnom ponašanju, čestom mijenjaju partnera, što je dovelo i do povratka endemskih oboljenja kao što je sifilis i povećanja broja oboljelih od HIV-a.

Podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske govore da je prošle godine evidentirano 46 slučajeva infekcije hlamidijama, 11 oboljelih od sifilisa, jedan slučaj gonokokne infekcije i 18 slučajeva obolijevanja od HIV/AIDSa.

Aleksandra Govedarović, specijalista ginekologije i akušerstva, kazala je za “Nezavisne” da je broj oboljelih u realnosti značajno veći, jer pacijenti često rade briseve po privatnim ordinacijama.

Razlog sve veće prenosivosti polnih bolesti, prema riječima Govedarovićeve, jeste generalno slobodnije polno ponašanje.

“Nerijetko imamo slučajeve gdje žene koje su u monogamnim brakovima imaju polno prenosivu bolest”, ističe ona, dodajući da je situacija dodatno problematična jer žene ni ne znaju da im je nešto prenijeto.

S tim u vezi ističe činjenicu da ove bolesti često ne pokazuju simptome ili pokazuju simptome veoma kasno.

Alarmantan je i visok broj oboljelih od HIV-a, odnosno AIDS-a, a kako su iz Instituta kazali za “Nezavisne”, broj oboljelih ovdje je, nažalost, u porastu.

“Prisutan je porast prijavljenih slučajeva infekcija hlamidijom, kao i porast prijavljenog broja osoba sa HIV/AIDSom tokom posljednje dvije godine”, kazali su iz Instituta.

Prema riječima Govedarovićeve, mi smo jako dugo bili zemlja sa niskom stopom HIVa, što nažalost više nije tako.

Razlog je manjeviše isti, ali ona je naglasila usku korelaciju drugih polno prenosivih bolesti i AIDSa. Naime, kako je objasnila, HIV se ne prenosi “tako lako”, ali je problem kada osoba ima neku drugu polnu bolest koju nije izliječila.

Što se rizičnih grupa tiče, to su osobe homoseksualne orijentacije koje često mijenjaju parnere.

Dalje, kako kaže, ljudi nisu svjesni da su seksualno prenosiva oboljenja jedan od najčešćih uzroka sterilitet kod parova.

“Jedan od tri para ima problem sa sterilitetom koji je posljedica dugotrajnih polno prenosivih bolesti”, kaže Govedarovićeva.

Pored naravno adekvatne zaštite, Govedarovićeva ističe monogamne odnose gdje partner mora znati da drugi nije inficiran.

Kada govorimo o polnim bolestima, moramo navesti i jednu od najčešćih, a to je infekcija humanim papiloma virusom (HPV), za koju je uvedena i preporučena HPV vakcina, s obzirom na to da se neki visokorizični tipovi ovog virusa povezuju sa nastankom karcinoma grlića materice.

“Mi smo već sad zemlja sa najvećom incidencom grlića materice u Evropi, a ako ne uradimo nešto, to ćemo i ostati”, kazala je Govedarovićeva.

S tim u vezi podvlači važnost edukacije mladih ljudi, koja mora početi sa 15 do 16 godina jer je omladina sve ranije seksualno aktivna, ali problem predstavlja i slaba edukacija starijih.

Iz Instituta ističu da je potrebno raditi na kontinuiranom podizanju i obnavljanju svijesti.

Ovo Institut omogućava kroz svoje aktivnosti, kroz informisanje građana, te i obilježavanja međunarodnih dana, kao što je i 12. februar, Svjetski dan seksualne i reproduktivne svijesti.

AF: Sifilis više nije endemska bolest Često mijenjanje partnera i nezaštićeni odnosi, kako kažu stručnjaci, doveli su i do “povratka” oboljenja kao što je sifilis, za koji se dugo smatralo da je iskorijenjen, a koji je prošle godine potvrđen u 11 slučajeva. Ovaj broj je, prema riječima Govedarovićeve, alarmantan. “Sifilis više nije endemska bolest”, kazala je Govedarovićeva. Kako dodaje, sifilisa dugo nije bilo, što potvrđuje činjenica da ima doktora koji ga u svojoj karijeri nisu ni vidjeli.

Share.