Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas povodom razgovora o budućnosti BiH koje su inicirali zvaničnici Srpske, da je formiran pregovarački tim, koji se može dopunjavati.

Ona je, kazala je, pokrenula aktivnosti o ovome shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske u kojima je navedeno da se od predsednika Republike očekuje da pokrene aktivnost o uključivanju predstavnika parlamentarnih partija, gde mogu biti predsednici partija ili neko drugi koga partija ovlasti.

“Opozicija je odlučila da ne učestvuje u tome, a neki su objasnili da je razlog zbog toga što nisu učestvovali u donošenju tih zaključaka. Drugi su rekli da nemaju nikakav problem da se tako nešto napravi, ali drže se svoje priče. Po meni, to su neka nezrela objašnjenja, međutim važno je da je ovaj tim formiran i da smo mi ispunili svoju obavezu što se tiče Republike Srpske”, rekla je Cvijanovićeva Srni u Kostajnici.

Prema njenim rečima, pismo sa imenima i obaveštenjima tog tipa upućeno je i predsedniku Federacije BiH Marinku Čavari, predstavnicima konstitutivnih naroda onako kako je predviđeno skupštinskim zaključcima.

Cvijanovićeva je navela da je od HDZ-a BiH dobijena saglasnost za učestvovanje u razgovorima, te napomenula da je ova stranka mnogo puta delegirala neka pitanja koja su vezana za budućnost zemlje.

“Što se tiče Bošnjaka i njihove politike, konkretno SDA, ja to prepoznajem kao zabijanje glave u pesak”, rekla je Cvijanovićeva.
Cvijanovićeva je kao konkretan primer navela poslednji istup ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković, koja, kako je rekla, može da ide u inostranstvo da pravi neku izložbu, a ne može da sedi kod kuće da razgovara sa onima s kojima treba “urediti kuću i dvorište, da se vidi kako će to funkcionisati”.

“Razlog za to je što su oni razmaženi dugi niz godina i što im se uvek izlazilo u susret kada su u pitanju stranci koji su funkcionisali ovde u BiH. Oni su izgubili želju i volju da bilo s kim razgovaraju, nego brane nešto što nije napadnuto, a u stvari ne prepoznaju šansu da rade na onom što treba da bude predmet naših razgovora”, rekla je Cvijanovićeva.

Rekla je i da je to prilično osetljivo političko pitanje, te da Republici Srpskoj trebaju sagovornici, jer postoji mnogo tema o kojima bi bilo dobro razgovarati ako postoji želja da se urede odnosi, a ne da kad god neko ode u inostranstvo da nešto kaže, da onda dva druga naroda kažu da to nije zajednički stav, preneo je Tanjug.Izvor:
Share.