in

Razvlašćivanje visokog predstavnika šansa da BiH krene naprijed

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH, a koji su Rusija i Kina podijelile članicama Savjeta bezbjednosti (SB) UN-a, predstavlja šansu za BiH ukoliko ona želi da ide naprijed.

Smatraju to politički akteri iz Srpske, koji ističu da bi rješenja u BiH trebalo da nalaze domaći političari, a ne da se ona nameću.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS (NS RS), smatra da bi izglasavanjem u Savjetu bezbjednosti UN-a rezolucije, čiji su nacrt uputile Rusija i Kina, na značaju dobili i zaključci NS RS da visoki predstavnik nije potreban BiH. Dodaje da je iznesen jasan stav da visoki predstavnik nije potreban BiH i da toga treba da postanu svjesne i bošnjačke političke elite.

Spomenka Stevanović, šefica Kluba poslanika Demosa u NS RS, kaže u vezi sa dolaskom novog visokog predstavnika i rusko-kineskom rezolucijom da je za narode u BiH i najgori domaći dogovor bolji od bilo kakvog rješenja nametnutog sa strane. Šef Poslaničkog kluba SDS-a u NS RS Miladin Stanić ocijenio je kao prihvatljiv Nacrt rezolucije Rusije i Kine upućen Savjetu bezbjednosti UN-a, kojom bi bila ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.

Perica Bundalo, šef Poslaničkog kluba PDP-a u NS RS, takođe podržava nacrt.

“Rezolucijom se još jednom pokazuje da su Rusija i Kina prijatelji Republike Srpske i srpskog naroda”, istakao je Bundalo.

Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske, rekao je da rusko i kinesko upućivanje rezolucije za ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika u BiH pokazuje da u dijelu međunarodne zajednice postoje savjesne zemlje koje znaju da je visoki predstavnik generator krize, nesporazuma i nedogovora u BiH.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NS RS Kostadin Vasić rekao je da je riječ o dobrom potezu Rusije i Kine, jer visoki predstavnik ne treba uopšte da postoji u BiH, što je opšte mišljenje u Srpskoj. Lider te stranke Nenad Stevandić rekao je da je sramota Zapada da ga Kina i Rusija podučavaju šta je to demokratija.

Sredoje Nović, šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da Nacrt rezolucije koju su Rusija i Kina uputile Savjetu bezbjednosti UN-a u vezi s funkcijom visokog predstavnika u BiH predstavlja kompromis i da je to dobro ukoliko BiH želi da ide naprijed.

“Čini mi se da je riječ o razumnom prijedlogu i rješenju i da su spremne da prihvate novog visokog predstavnika pod uslovom da mu se ograniči mandat, koji će trajati maksimalno godinu dana”, rekao je Nović.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, rekao je da će se u Savjetu bezbjednosti UN-a o rusko-kineskoj rezoluciji za ukidanje ovlaštenja i Kancelarije visokog predstavnika vjerovatno raspravljati nakon 1. avgusta.

Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, smatra da je prijedlog Kine i Rusije zdrav, logičan kompromis, koji bi trebalo da odgovara interesima svih, a prije svega stabilizaciji prilika u BiH na osnovama Dejtona.

Diplomata Zoran Milivojević ocijenio je da se Nacrtom rezolucije Rusije i Kine šalje politička poruka da Moskva i Peking više neće dozvoljavati da se ignoriše međunarodni pravni poredak.

U kratkom Nacrtu rezolucije koji su dostavile Rusija i Kina navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Šmita za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom. Šmit bi trebalo da 1. avgusta preuzime funkciju nakon ostavke Valentina Incka, koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

Đoković ide na Olimpijske igre

Vojnike tzv. “ARBiH” sahranjuju kao civilne žrtve