in

Razvlašćivanje visokog predstavnika šansa da BiH krene naprijed

Nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH, a koji su Rusija i Kina podijelile članicama Savjeta bezbjednosti (SB) UN-a, predstavlja šansu za BiH ukoliko ona želi da ide naprijed.

Smatraju to politički akteri iz Srpske, koji ističu da bi rješenja u BiH trebalo da nalaze domaći političari, a ne da se ona nameću.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS (NS RS), smatra da bi izglasavanjem u Savjetu bezbjednosti UN-a rezolucije, čiji su nacrt uputile Rusija i Kina, na značaju dobili i zaključci NS RS da visoki predstavnik nije potreban BiH. Dodaje da je iznesen jasan stav da visoki predstavnik nije potreban BiH i da toga treba da postanu svjesne i bošnjačke političke elite.

Spomenka Stevanović, šefica Kluba poslanika Demosa u NS RS, kaže u vezi sa dolaskom novog visokog predstavnika i rusko-kineskom rezolucijom da je za narode u BiH i najgori domaći dogovor bolji od bilo kakvog rješenja nametnutog sa strane. Šef Poslaničkog kluba SDS-a u NS RS Miladin Stanić ocijenio je kao prihvatljiv Nacrt rezolucije Rusije i Kine upućen Savjetu bezbjednosti UN-a, kojom bi bila ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.

Perica Bundalo, šef Poslaničkog kluba PDP-a u NS RS, takođe podržava nacrt.

“Rezolucijom se još jednom pokazuje da su Rusija i Kina prijatelji Republike Srpske i srpskog naroda”, istakao je Bundalo.

Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske, rekao je da rusko i kinesko upućivanje rezolucije za ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika u BiH pokazuje da u dijelu međunarodne zajednice postoje savjesne zemlje koje znaju da je visoki predstavnik generator krize, nesporazuma i nedogovora u BiH.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NS RS Kostadin Vasić rekao je da je riječ o dobrom potezu Rusije i Kine, jer visoki predstavnik ne treba uopšte da postoji u BiH, što je opšte mišljenje u Srpskoj. Lider te stranke Nenad Stevandić rekao je da je sramota Zapada da ga Kina i Rusija podučavaju šta je to demokratija.

Sredoje Nović, šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da Nacrt rezolucije koju su Rusija i Kina uputile Savjetu bezbjednosti UN-a u vezi s funkcijom visokog predstavnika u BiH predstavlja kompromis i da je to dobro ukoliko BiH želi da ide naprijed.

“Čini mi se da je riječ o razumnom prijedlogu i rješenju i da su spremne da prihvate novog visokog predstavnika pod uslovom da mu se ograniči mandat, koji će trajati maksimalno godinu dana”, rekao je Nović.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, rekao je da će se u Savjetu bezbjednosti UN-a o rusko-kineskoj rezoluciji za ukidanje ovlaštenja i Kancelarije visokog predstavnika vjerovatno raspravljati nakon 1. avgusta.

Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, smatra da je prijedlog Kine i Rusije zdrav, logičan kompromis, koji bi trebalo da odgovara interesima svih, a prije svega stabilizaciji prilika u BiH na osnovama Dejtona.

Diplomata Zoran Milivojević ocijenio je da se Nacrtom rezolucije Rusije i Kine šalje politička poruka da Moskva i Peking više neće dozvoljavati da se ignoriše međunarodni pravni poredak.

U kratkom Nacrtu rezolucije koji su dostavile Rusija i Kina navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Šmita za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom. Šmit bi trebalo da 1. avgusta preuzime funkciju nakon ostavke Valentina Incka, koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

Šta mislite o članku?

89 bodova
Upvote Downvote

Đoković ide na Olimpijske igre

Vojnike tzv. “ARBiH” sahranjuju kao civilne žrtve