in

Radmanović: Sadržaj pisma Izetbеgovića i Zvizdića lažan

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da je lažan sadržaj pisma koje su bošnjački članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović uputili na stotine adresa raznih predstavnika međunarodne zajednice, te da nisu imali pravo na njega.

Radmanović je naveo da je Ustav BiH predvidio dogovor o svemu, te kada se desi da neko iskoči iz tog dogovora, onda su se predstavnicima međunarodne zajednice slala pisma koja su bila posljedica neustavnog ponašanja i nedogovaranja.

“Međutim, oni su mimo ovlaštenja iskoristili sadašnju situaciju jer su trenutno predsjedavajući, te zajedno poslali pismo u svijet, a jedan dio svijeta ne razumije da nas ima šest”, rekao je Radmanović večeras za RTRS.

On je napomenuo da su Izetbegović i Zvizdić pisali u ime jednog i drugog doma Parlamentarne skupštine, kojima upravljaju kolegijumi od po tri čovjeka, te da to nije slučajno, nego zbog konstitutivnih naroda, koji imaju ista prava.

Osim toga, dodao je on, pismo je poslato pod memorandumom Parlamentarne skupštine BiH, a o tome je trebalo da se saglase kolegijumi oba doma, što se nije dogodilo.

Govoreći o sadržaju pisma, Radmanović je istakao da je lažan, skoncentrisan da kaže kako je Republika Srpska kriva za situaciju u BiH, iako već četvrtu godinu nema Vlade Federacije BiH /FBiH/.

“Kao da smo zaboravili da je potpuno srušen demokratski izborni princip u FBiH, da ne funkcioniše Ustavni sud, nema Vlade, a premijer je na optuženičkoj klupi i hiljade drugih stvari”, naveo je Radmanović.

On smatra da se napadom na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i SNSD, te tvrdnjama da su krivi za sve, ne može izaći iz problema u BiH.

“Iz problema se može izaći samo dogovorom. Politička situacija u BiH je vrlo komplikovana i sada je mnogo gora nego što je bila prethodnih godina”, rekao je Radmanović.

On je naveo da nikada u Predsjedništvu BiH nije bilo jednostavno i uvijek je bilo teških riječi, teško su se usaglašavali stavovi, ali da se nikada nije dešavalo da predsjedavajući Predsjedništva samoinicijativno, bez usaglašavanja platforme, ode u UN i održi govor.

“To je potpuno rušenje ustavnog poretka, konstitutivnosti naroda, te konsenzusa koji je neophodan u BiH u svakom momentu da bi bolje funkcionisala”, rekao je Radmanović.

On je istakao da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić sasvim drugačije funkcionisao u nekim ranijim periodima i da je do promjene došlo vjerovatno zbog pritiska sarajevskog političkog kruga da se nešto radi u korist toga, a ne za dogovaranje.

Radmanović je naveo da je, zbog nemogućnosti dogovora, vlast u Republici Srpskoj rekla da hoće da se vrati izvornom Dejtonu.

Prema njegovim riječima, povlačenje saglasnosti na formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, jeste bitka za samostalnu Republiku Srpsku u dejtonskoj BiH.

“Dejton je obezbijedio značajnu samostalnost entitetima, pa čak i određenim kantonima, a tu samostalnost smo gubili, kako nametanjem nerazumljivih odluka visokih predstavnika, tako i što smo ponekad i sami prihvatali prenos nadležnosti iz racionalnih stvari i ko zna zbog čega”, rekao je Radmanović.

On je ocijenio da je BiH sazrela da funkcioniše bez visokog predstavnika.

Radmanović je naveo da Kristijan Šmit, umjesto da sačeka da vidi kako će se trakavica oko njegovog priznanja ili nepriznanja u Savjetu bezbijednosti završiti, po dogovoru ko zna s kim šalje čudno pismo za jednog ozbiljnog političara i traži da se obrati parlamentu BiH.

On je taj potez ocijenio čudnim i zato jer Šmit unaprijed zna da se obraća poslanicima od kojih ga veliki broj ne priznaje za visokog predstavnika.

Radmanović smatra da nije nemoguće da se dese sankcije članovima iz SNSD-a, ali da su oni već navikli na to, kao i da sankcije nisu rješenje ni za šta.

Šmit se obraća u parlamentu BiH, srpski poslanici ne dolaze

Vukanović: Ili Nešić ili ja, nas obojica ne možemo biti skupa u opoziciji