in

Prvi mart: Srpska tuguje, Federacija slavi

Preglasavanje jednog naroda, ubistvo srpskog svata i paljenje srpske trobojke na sarajevskoj Baščaršiji. Na to, i nakon tri decenije, Srbi pomisle svakog 1. marta.

Prije 30 godine, na Baščaršiji ubijen je srpski svat Nikola Gardović i tako postao prva žrtva ratnih sukoba. Baš zbog toga i izbog toga što je preglasana volja jednog naroda 1.mart za srpski narod nikada neće biti praznik, neće biti za Republiku Srpsku, ali ni njene diplomate.

Simo Tuševljak i danas se dobro sjeća uviđaja koji je radio na Bašćaršiji, ali koji nije dobio svoj pravni epilog ni nakon 30 godina. U Tužilaštvu BiH postoje svi dokazi

“Prvi mart bi se trebao obilježavati kao dan žalosti BiH. 1.mart, kad se sjetim toga i sjetim se samo toga od 30 godina nekažnjenog zločina, ubistva srpskog svata na Baščaršiji za koji do današnjeg dana niko nije odgovarao”, kaže Tuševljak, inspektor MUP-a Srpske za ratne zločine.

Prvog marta nema razloga za čestitke. Poručuju to kompletnom Sarajevu, ali i međunarodnoj zajednici zvaničnici iz Srpske . To je crni dan za Srbe u BiH, jasan je Milorad Dodik. Imao je poruku za šefa delegacije EU, JOhana Zatlera, koji je prvi mart nazvao praznikom.

“Ono što je posebno tragično i nelogično za nekoga ko se, bar na riječima, zalaže za poštovanje međunarodnog prava, demokratiju i evropske vrijednosti, jeste da ubistvo nevinog čovjeka u Sarajevu koje je bilo uvod u krvavi rat naziva praznikom. Na taj način ispada da Satler podržava taj čin militarizacije BiH koji se pretvorio u žestoki građanski rat”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Čak ni u drugom entitetu 1. mart nije praznik za sve, ignorišu ga i u hrvatskim dijelovima Federacije

“1992. godine nisam glasao za ovakvu BiH, te se nemam čemu radovati”, kaže Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-a u PS BiH.

I uprkos tome što BiH nema Zakon o praznicima i što se već godinama ovaj dan praznuje samo u Federaciji, i to ne kompletnoj, Bisera Turković ponovo prijeti srpskim diplomatama.

Za ambasadora u Moskvi prijetnje i namjere da nekoga poziva na odgovornosti nije ništa drugo osim silovanje demokratije. Isto su Turkovićevoj, u zajedničkom pismu, još ranije rekle sve diplomate iz Srpske.

Turski predsednik obećao podršku članstvu tzv. Kosovu u NATO

Ukrajinka bacila Molotovljev koktel na tenk pa umalo izgorjela (VIDEO)