in

Pripadnici Granične policije uhapsili kolegu, osumnjičen da je pomagao dilerima

U akciji “Kod” uhapšen je K.Š. pripadnik Granične policije BiH u Trebinju koji je osumnjičen da je pripadnicima organizovane kriminalne grupe, koja je razbijena akcijom “Golub”, odavao informacije te im davao upute i pomagao im u ilegalnom prelasku granice BiH, čime je omogućio krijumčarenje veće količine opojnih droga.

Njega su po nalogu Tužilaštva BiH uhapsile kolege iz Granične policije.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva u predmetu organizovanog kriminala i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i zloupotrebu policijske dužnosti i dostupnih informacija.

“Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni bio je u kontaktu s pripadnicima organizovane kriminalne grupe koju u predmetu Rašević i drugi (akcija ‘Golub’), istražuje Tužilaštvo BiH zbog organizovanog kriminala, krijumčarenja velike količine narkotika i drugih krivičnih djela”, navode iz Tužilaštva.

Kako dodaju prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni pripadnik Granične policije BiH osumnjičenima pomagao kako bi ostvario nezakonitu imovinsku korist.

Policijski službenici Granične policije BiH osumnjičenog će u zakonskom roku predati tužiocu, koji će ga ispitati, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Iz Granične policije BiH potvrdili su da se u akciji “Kod” obavljaju pretresi na više lokacija te da je uhapšen pripadnik granične policije Trebinje.

Istakli su da se akcija sprovodi pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Gacka i Ustikoline.

“Aktivnosti su usmjerene na dokazivanje nezakonitih radnji u kojima su osumnjičene osobe, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal od kraja 2019. do marta 2021. godine učestvovali u međunarodnom neovlašćenom prometu većih količina droge iz Crne Gore prema BiH i dalje prema državama Evropske unije. Tako su ostvarili značajnu finansijsku korist, a u navedenim nezakonitim aktivnostima je učestvovao i pripadnik Granične policije BiH, raspoređen u Jedinici granične policije Trebinje, koji je lišen slobode”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se pretresi sprovode na nekoliko lokacija koje koriste osumnjičeni, u cilju pronalska dokaza i predmeta važnih za krivični postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama i primanje dara i drugih oblika koristi.

Iz Granične policije su istakli da je tokom akcije ostvarena saradnja sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Inače, tokom akcije “Golub”, polovinom marta ove godine, uhapšene su četiri osobe.

Za njih se sumnja da su organizovano švercovali veće količine skanka, marihuane i kokaina iz Crne Gore u BiH, a zatim ih prebacivali na ilegalno narko tržište u zemlje Evropske unije.

Milanović: Slažem se sa Dodikom i Srbima, Šmita nije izabralo Vijeće sigurnosti

Čović i Plenković: Nadamo se da će biti ispravljena greška prema Hrvatima