in

Predstavnici srpskih žrtava ogorčeni na Satlera: Trebalo bi da ode, bar iz moralnih razloga

Foto: Europa.ba

Skandalozne tvrdnje šefa Delegacije EU u BiH, Johana Satlera, da riječ pomirenje “zvuči kao uvreda bošnjačkim žrtvama”, kao i da su istaknute fotografije ubijenih Srba u Bratuncu bile “provokacija”, izazvale su ogorčenje i brojne osude u Republici Srpskoj.

Nedugo nakon što je Satler objavio navedeni tekst na svom blogu, brojni političari iz Republike Srpske tražili su od šefa Delegacije EU u BiH javno izvinjenje, a neki su čak tražili da se austrijski diplomata proglasi personom non grata u Srpskoj.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, Radojka Filipović, za Srpskainfo ističe da je Satlerov tekst prepun najstrašnijih predrasuda, koje, prema njenim riječima, i dalje vladaju na Zapadu kada je riječ o događajima iz posljednjeg rata na ovim prostorima.

– Takav narativ nas ne iznenađuje, jer se radi o istom šablonu koji je sa Zapada primjenjivan prema Srbima i za vrijeme rata. Poslije tvrdnji da je pomirenje uvreda za Bošnjake, a da fotografije naših najmilijih, koje su horde Nasera Orića iz Srebrenice pobile na najstrašnije načine, predstavljaju provokaciju, mislim da bi se sam Satler, makar iz moralnih razloga, trebao povući sa mjesta na kome se nalazi – poručuje Filipovićeva.

Ona, između ostalog, ističe da je jedina namjera prilikom postavljanja navedenih fotografija ubijenih Srba na putu od Bratunca prema Potočarima bila da se upravo međunarodnim zvaničnicima, koji svake godine dolaze u Potočare, a ignorišu mjesta srpskih stradanja, pokuša probuditi savjest i ukazati na to da su u tragičnom sukobu u BiH žrtve bili i Srbi.

– Ako je to Satler doživio kao provokaciju, zaista nemam riječi. Strašno je da neko slike ubijene srpske djece doživljava kao provokaciju – osjenjuje Filipovićeva.

Podsjećamo, u tekstu pod naslovom “Razmišljanja o Srebrenici”, šef Delegacije EU u BiH iznio je teške optužbe na račun srpskog naroda u BiH.

– Nakon tolike nehumanosti koja se dogodila u Srebrenici, razumljivo je da riječi kao što su pomirenje zvuče isprazno, ili čak uvredljivo za žrtve. Ne može se očekivati ni od koga da oprosti genocid – napisao je Satler.

Postavljanje fotografija ubijenih Srba uz put Bratunac – Potočari on je nazvao provokacijom!?

– Nažalost, previše je onih koji biraju put eskalacije, umjesto smirivanja tenzija. Postavljanje fotografija ubijenih Srba, među kojima i vojnika Vojske Republike Srpske, duž puta ka Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari najnoviji je primjer smišljene provokacije – napisao je Satler.

Težak sudar u Klašnicama, smrskana tri vozila

Usred ljeta jagma za grijalicama