in

Pravobranilaštvo BiH i dalje bez odgovora: Zašto predlažu ispis ŠG “Birač” iz vlasništva Republike Srpske

Zašto je potpisao dopis u kojem predlaže ispis Šumskog gazdinstva “Birač” iz vlasništva Republike Srpske, Pravobranilac BiH i dalje ne odgovara. Od jučerašnjih obećanja da će sve objasniti kada pogleda dokumente, za koje kaže, ne zna da ih je potpisao, danas nema ništa. SDS-ov Mlađen Mandić nije odgovarao na pozive.

Još juče se pravdao da ne zna ni kojeg datuma je poslao dopis Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko- pravne poslove, kao i da nije siguran da li je potpis njegov. A ako već Mandić ne zna šta je potpisao, to dobro znaju u “Šumama Srpske”. Poručuju da ŠG “Birač” ostaje u vlasništvu Republike Srpske.

“ŠG ‘Birač’ Vlasenica u kojem su zaposlena 122 radnika nastaviće da i dalje posluje u sastavu Javnog preduzeća, a u skladu sa važećom zakonskom regulativom Republike Srpske”, saopšteno je iz JPŠ “Šume Republike Srpske”.

Iz Vlade Republike Srpske pitaju Mandića, da li je unaprijed znao odluku Ustavnog suda BiH o spornim odredbama kada je već dopis poslao dan nakon odluke da šume ne mogu biti u vlasništvu Srpske. Odluka Suda do danas nije stigla u institucije Srpske, ali je stigao Mandićev prijedliog.

“Ovdje je klasična zamjena teza. Meni je teško da kažem da je iznenađujuće da predstavnici srpskog naroda u tim institucijama rade to što rade. A onda nevješto gospodin Mandić, pokušava da obmane javnost sa pričom ne zna on o čemu se radi. Čak taj zahtjev ili to što je poslao RUGIPu nije on potpisao”, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim odredbe Zakona u kojima piše – Šume Republike Srpske. Ipak, još ništa nije konačno dok Parlamntarna skupština BiH ne usvoji zakon kojim će se regulisati pitanje imovine.

Gorivo na pumpama u Srpskoj skuplje za osam feninga

Uhapšen direktor dobojske bolnice Mladen Gajić