in

Politico: BiH će dobiti preporuku za otvaranje pregovora s EU

Foto: European Commission

Bosna i Hercegovina bi trebala započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, očekuje se da će Evropska komisija preporučiti u utorak, otvarajući tako put zemlji da konačno postane članica bloka evropskih zemalja, saznaje briselski magazin “Politico”.

EU je BiH dodijelila status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak zvaničnih pregovora o pristupanju, rekli su za “Politico “dva zvaničnika EU i jedan diplomata EU.

Ukrajina i Moldavija takođe bi trebale krenuti korak dalje u procesu proširenja.

Evropska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i osnovna načela njihovih pristupnih pregovora.

Zatim je na zemljama EU da raspravljaju o tim tekstovima. Diplomate i zvaničnici EU upozoravaju da se dogovor između 27 evropskih prijestonica – koji je potreban za službeni početak pregovora – vjerovatno neće dogoditi prije evropskih izbora u junu.

Za neke zemlje EU, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju BiH.

Sljedeći korak sada je da lideri EU raspravljaju o preporuci za BiH na sastanku u Briselu sljedeće sedmice.

Uoči objave, ministri spoljnih poslova Austrije, Italije i Njemačke otputovali su prošle sedmice u Sarajevo kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora.

Na zajedničkoj press konferenciji s njemačkom ministricom spoljnih poslova Analenom Berbok prošle sedmice, njen bh. kolega Elmedin Konaković rekao je kako se nada da neće biti “daljih frustracija”, dodavši da je “ključno” imati na umu “šta će se dogoditi ako Bosna i Hercegovina učini neće nastaviti svoj evropski put”.

Ecropska komisija takođe je trebala predstaviti dokument o tome kako interno pripremiti blok za buduće proširenje, posebno o tome kako apsorbovati ratom razorenu zemlju s više od 40 miliona ljudi kao što je Ukrajina. Ali, ovaj dokument, koji je prvobitno bio planiran za 27. februara, sada je odgođen za 20. marta, pokazuje najnoviji dnevni red Europske komisije u koji je “Politico” imao uvid, prenosi “N1”.

Orban tokom posjete SAD-u odbio se sastati sa Bajdenom i sastao se sa Trampom

Policajci osumnjičeni za reketiranje trgovaca ogrevom!