in

Političari iz Srpske odbili sastanak sa evropskim parlamentarcima Franzom i Waitzom

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s BiH i Kosovom Romeo Franz i europarlamentarac Thomas Waitz borave u posjeti Sarajevu. Sutra je trebalo da održe sastanak sa članovima radne grupe za izmjene Izbornog zakona, međutim dolazak su otkazali političari iz Republike Srpske.

Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku članova ove grupe sa poslanicima grupe Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu jer, kako je navela, “dolaze sa vjerovatno već definisanim stavovima, ali ne i konkretnim rješenjima”.

“Interresorna radna grupa je obavila razgovor sa zvaničnim predstavnicima EU i SAD-a i treba da se razgovara sa nekim ko može da doprinese pronalasku ključnih rješenja”, rekla je Bursać.

Ona smatra da ne treba učestvovati u “pružanju prilike raznim poslanicima koji dolaze sa već definisanim, neuravnoteženim stavovima, a zanemaruju stavove dva konstitutivna naroda, Ustav i opšte prilike u zemlji, odnosno koji su usklađeni samo sa željama bošnjačke politike, koju onda zajedno žele da promovišu”.

Osim Snježane Novaković Bursać (SNSD), neće doći ni Sredoje Nović (SNSD), Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) i Branislav Borenović (PDP).

Stevandić je rekao bi bilo neozbiljno razgovarati sa njima s obzirom na to da su evropski zeleni na konvenciji usvojili dokumente u kojima je puno “negativnih i proizvoljnih stavova u vezi sa pozicijom Republike Srpske i njenih funkcionera”.

“Oni su faktički već zauzeli jednu vrstu političkog stava. Onaj ko hoće da dođe i razgovara sa nama, ne može da nas prije toga vrijeđa. To je razlog zbog kojeg neću biti sutra na sastanku sa poslanicima zelenih, a sve sam to prenio i kolegama iz koalicije”, izjavio je Stevandić.

Dolazak je otkazao ministar vanjskih poslova i trgovine Staša Košarac, koji je također član Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakona.

Slobodan Javor novi je gradonačelnik Prijedora

Predsednik Albanije zabrinut zbog Republike Srpske