in

Pokrenuta opasna akcija — čišćenje Srba iz institucija u BiH

Pojava Fejsbuk profila „Vojna pravda“, ali i činjenica da u Centralnoj banci BiH više nema srpskih predstavnika na rukovodećim mestima, govori o nameri bošnjačke političke elite da unitarizuje BiH tako da u zajedničkim institucijama više ne bude Srba.

Anonimni Fejsbuk profil „Vojna pravda“ targetira Srbe pozivajući korisnike ove društvene mreže da skidaju fotografije i prave snimke ekrana profila Srba zaposlenih u Oružanim snagama BiH (OS BiH) i njihove lične podatke i fotografije objavljuje u javnosti.

Sa druge strane, Upravni odbor Centralne banke BiH odlučio je da produži mandat članovima ove institucije dok Predsedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog Upravnog odbora — svima osim viceguvernerki iz reda srpskog naroda Milici Lakić i direktorki Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH Dijani Grahovac.

„Vojna pravda“ i odluka Centralne banke BiH — sredstva za čišćenje Srba

U normalnim okolnostima, između pojave nekog anonimnog Fejsbuk profila i odluke Upravnog odbora jedne finansijske institucije ne bi mogla da bude povučena paralela; međutim, u BiH je malo šta normalno, te se i ove dve pojave posmatraju kao da su u kauzalnoj vezi. Barem u Republici Srpskoj, u kojoj smatraju da se radi o svojevrsnoj hajci na Srbe zaposlene u zajedničkim institucijama države dve entiteta i tri konstitutivna naroda. I naročito u trenutku kada je započelo inkriminisanje Srba zbog „negiranja genocida u Srebrenici“, na osnovu naopakog zakona Valentina Incka.

„Namera bošnjačke političke elite je da Srba nema ni u jednoj jedinoj zajedničkoj instituciji. Jer brisanjem Srba iz institucija oni dolaze do svog cilja, a to je unitarna BiH. I sve je povezano i ništa nije slučajno“, smatra poslanica Stranke nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Vulićeva koja je članica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, prva je ukazala na targetiranje Srba zaposlenih u OS BiH putem Fejsbuk profila „Vojna pravda“ i smatra da je jedina namera ovog profila stavljanje mete na čelo Srbima i odmazda nad njima. Iza svega stoje paralelne obaveštajne strukture naklonjene bošnjačkoj političkoj eliti, tvrdi ona.
„Sama činjenica da se vezano za Srbe u OS BiH istražuje sve, do krvnih zrnaca, u ljudima sa razlogom izaziva strah i ljudi se i sami preispituju zbog čega neko to radi. Već sam istakla da nemam poverenja u nadležne institucije. Da se nešto slično dogodilo nekome od Bošnjaka, da su to uradili Srbi ili Hrvati, svi bi bili na nogama, a krivac bi već bio razotkriven i procesuiran. Međutim, kada se radi o Srbima, svi u sebi likuju“, ističe ona.

Pojava profila „Vojna pravda“ ukazuje na to da bošnjačka politička elita ne bira sredstva da se otarasi Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama, dodaje naša sagovornica.

„Moj stav kao člana Komisije, kao poslanika i kao predstavnika srpskog naroda jeste da ne smemo pokleknuti. Najvažnije je da budemo jedinstveni i da pošaljemo jasnu poruku da bez Srba i Republike Srpske nema ni zajedničkih institucija, pa samim tim nema ni njihove BiH“, kaže ona.

Oni koji upravljaju profilom „Vojna pravda“, prema rečima naše sagovornice, smatraju da BiH treba privatizovati, da istorija srpskog stradanja u BiH treba da bude izbrisana, sa ciljem da BiH bude unitarizovana i da samo Bošnjaci budu predstavljeni kao jedini narod koji živi u BiH

Sve je zakuvalo Inckovo nametanje zakona

Predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama teško će moći da spreče targetiranje Srba zaposlenih u njima. Politički predstavnici srpskog naroda o ovom problemu treba da glasno govore, a institucije Republike Srpske trebalo bi da zaštite sve zaposlene u zajedničkim institucijama, dodaje Vulićeva.

U Republici Srpskoj situacija je sasvim drugačija i predstavnici druga dva konstitutivna naroda rade u zajedničkim institucijama koja imaju predstavništva u Srpskoj, čak i na šefovskim mestima, ističe ona. To tako treba i da bude, ali, kako kaže, etiketiranje i izbacivanje Srba iz zajedničkih institucija pokazatelj je da zajedničkog života u BiH nema.

„Nama zajedničkog života nema, samo je pitanje kada će se to shvatiti u međunarodnim krugovima i na koji način ćemo se razići. Smatram da se više nikada ne sme ponoviti ono što se dogodilo 1992. i da smo dovoljno zreli za dijalog o mirnom razlazu“, navodi Vulićeva.

Za situaciju u kojoj se vrše targetiranje i hajka, kao i izbacivanje srpskih kadrova iz zajedničkih institucija, naša sagovornica krivi bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je nedavnim nametanjem izmena krivičnog zakona u fokus vratio probleme koje su narodi BiH prevazišli.

Inckovo nametanje zakona i dolazak novog visokog predstavnika, koji nije dobio saglasnost svih činilaca u međunarodnoj zajednici i Republike Srpske, te je stoga nelegitiman, samo su pojačani haos i netrpeljivost u BiH, što za budućnost nije dobro, zaključuje Vulićeva.

SNIMAK PLJAČKE STARCA RAZBESNEO SRBIJU: Pogledajte kako je oteo čoveku torbicu s ramena!

PU Bijeljina: Od sutra kontrola vozača na alkohol i drogu