EUFOR patrolira Republikom Srpskom. Njihovo prisustvo najviše negodovanja izazvalo je na Sokocu. Nakon što su helikopterima nadlijetali opštinu i nekoliko puta vozilima prošli kroz centar, kamione pod punom vojnom opremom parkirali su na dječijem igralištu ispred škole.

Njihovo prisustvo nas podsjeća na devedesete godine, kaže načelnik Milovan Bjelica.

“Ovo može samo da izazove nervozu i dozu nesigurnosti. Ljudi se plaše šta slijedi nakon ovoga, zbog čega se to baš radi na ovim prostorima. Ovo je sve podsjetilo na one najmučnije i najteže dane koji su ovaj narod zadesili i u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije kada su bila ratna dešavanja”, kaže Bjelica.

Šta će EUFOR u Sokocu u kome nema nikakvih nemira, građanima nije jasno. Kažu, njihov dolazak je nepotreban.

“Nema opravdanja nikakvog da po ulicama hodaju i djecu prepadaju, jer pred školom su bili, djeca se boje.

Svaka strana vojska u nekoj drugoj zemlji nije potrebna, ako ćemo ljudski. Dovoljno je da svaka zemlja ima onoliko koliko joj treba za obezbjeđenje svog sopstvenog naroda, a čim se drugi miješa to nije dobro, kažu građani.

Ono što gledamo na našim ulicama Istočnog Sarajeva je proizvod političke histerije i pokušaj zastrašivanja stanovnišva, kaže gradonačelnik. Zbog toga je Ljubiša Ćosić poslao pismo EUFOR-u, u kome je, između ostalog, pozvao njihove vojnike u BiH da skinu uniforme i tada dođu među narod Republike Srpske, pa da se uvjere da je sve mirno i bezbjedno.

“Ja sam imao obavezu prvo kao čovjek, a onda i kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva da uputim pismo čelnim ljudima EUFOR-a u kojima ću im reći da srpski narod u BiH i RS, ali i njeno rukovodstvo, ni na koji način ne razmišljaju o ratu i ni na koji način nisu ti koji će rat spomenuti ili sukob kao opciju u rješavanju političkih odnosa u BiH”, kaže Ćosić.

Nije EUFOR zaobišao ni najveći grad Republike Srpske. Prije nekoliko dana vozilima su prošli ispred zgrade javnog servisa. Za mene je to neprihvatljivo, kaže predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

“Kao rezultat toga dobili smo i dodatne snage EUFOR-a u BiH, odlukom onih koji imaju pravo da donesu odluku. Tada sam rekao, što i sada smatram, da nema potrebe za dodatnim snagama EUFOR-a u BiH, ali odluke naravno poštujem”, kaže Zoran Tegeltija.

Odluka o povećanju pripadnika EUFOR-a u BiH je donesena zbog predostrožnosti, a ne kao neko upozorenje, kaže visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj. Sve ovo je posljedica toga što pojedinci prizivaju nestabilnosti i šalju izvještaje koji ne odgovaraju stvarnom stanju u zemlji, poručuju iz Republike SrpskeIzvor:
Share.