Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Kerima Lučarevića (64), koja se odnosi na zločine u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Iz Tužilaštva su naveli da se optuženi tereti da je od 3. maja do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

“Optuženi se tereti da, 2. maja 1992. godine, nakon što je napadnuta nebranjena mješovita kolona vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljvanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 3. maja 1992. godine, koji se, kako se dodaje u saopštenju, odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO R BiH u zgradi Predsjedništva R BiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, kada je riječ o Dobrovoljačkoj, optužnica je u ovom slučaju potvrđena protiv Ejupa Ganića, tadašnjeg člana Predsjedništva RBiH, Zaima Backovića kao člana Operativnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, Hasana Efendića kao komandanta Republičkog štaba TO BiH, Hamida Bahta kao komandanta Opštinskog štaba TO Stari grad Sarajevo, te Fikreta Muslimovića, kao načelnika bezbjednosti u Republičkom štabu TO BiH.

Optuženi su i Jusuf Pušina kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH i načelnik Štaba MUP-a RBiH, Bakir Alispahić kao načelnik Centra službe bezbjednosti Sarajevo i član Štaba MUPa RBiH, Enes Bezdrob kao načelnik SJB Stari Grad, Ismet Dahić kao komandir Policijske stanice Stari Grad i Mahir Žiško kao načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina.Izvor:
Share.