in

PIK zapretio vlastima Srpske: Ako ne odustanete, imaćemo potreban odgovor

Danas je održana sjednica Savjeta za implementaciju mira (PIC) nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakone o VSTS Srpske i zakon o imovini Republike Srpske.

Saopštenje prenosimo u potpunosti:

“Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustav i pravni poredak BiH.

Usvajanje Zakona o VSTS-u Republike Srpske bilo bi nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i signaliziralo nazadovanje cijele zemlje evropskim standardima u vladavini prava. Provođenje Zakona o VSTS-u Srpske stvorilo bi neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS.

Uspostavljanje jedinstvenog VSTS-a na državnom nivou 2004. godine bila je ključna reforma u modernizaciji pravosuđa BiH u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. Uloga VSTS-a je njegovanje profesionalizma, transparentnosti i efikasnosti u pravosuđu uz unapređenje nepristrasnog, nezavisnog i djelotvornog upravljanja pravdom u cijeloj zemlji.

Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i uticaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva. Sve vlasti u BiH trebale bi odlučno napredovati u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno sticanju povjerenja građana i unapređenje procesa pristupanja EU.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (SBA) pozivaju Srpsku da odustane od ovih neustavnih poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusira na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način. Konkretno, SBA ohrabruje poslanike izabrane iz Srpske u PD PS BiH – i sve druge izabrane predstavnike – da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTS-u BiH u skladu sa preporukama Evropske komisije.

Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na unapređenju VSTS-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Visoki predstavnik i SBA neće dozvoliti da bilo koji akter podriva DPA. SBA će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje DPA i suvereniteta i integriteta BiH”, navodi se u saopštenju.

Dodik: BiH ne može biti samo bošnjačka i neće ni biti

GrO SNSD Bijeljina: Gradonačelnik da preispita odluku o neradnoj nedjelji