in

PIK će snositi odgovornost zbog krize u BiH

Odluka Narodne skupštine RS o Nacrtu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS može se tumačiti kao želja da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana, saopšteno je iz Ambasade Rusije, povodom saopštenja Savjeta za provođenje mira od prošle sedmice o osudi ovog poteza parlamenta RS.

“Neko smije upućivati drugome kritiku zbog ‘zanemarivanja prava’ jedino ako sam pokazuje poštovanje prema pravu, i to prije svega prema međunarodnom. Uprkos našim brojnim pozivima da se pridržavamo utvrđene pravne prakse u radu Upravnog odbora, naši partneri su povjerovali u nepogrešivost svog imenovanja ‘novog visokog predstavnika’. Oni smatraju da on smije koristiti neki izvanredni instrumentarij. Ne smije – jer takozvani ‘visoki predstavnik’ nema potrebni legitimitet: Savjet Bezbjednosti UN-a nije odobrio kandidaturu Kristijana Šmita za ovu poziciju”, saopšteno je iz ruske Ambasade.

Istakli su da je sklonost ignorisanja stavova Rusije “opaka praksa”, te da je saopštenje nakon sastanka još jedna vježba zastrašujuće retorike, koja teško da može nekoga uplašiti.

“Isto tako neprihvatljiv je i praktično izniman naglasak na promociji agende evropskih integracija. Mandat Upravnog odbora mora biti ograničen isključivo na Opšti okvirni sporazum za mir u BiH”, istakli su oni.

Dodaju da će svu odgovornost za eventualnu destabilizaciju situacije u BiH i za podrivanje dejtonskog sistema, snositi PIK, odnosno “navodni ‘tumači’ Mirovnog sporazuma”.

“Umjesto podsticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIK-a namjerno raspiruju strasti. Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine”, istakli su oni.

Ukrajinski vojnici ubili dva grčka vojnika u blizini linije razdvajanja sa Rusijom

Srbija slavi Dan državnosti