in

Pale sve tačke dnevnog reda na Predsjedništvu, NS RS donosi konačne odluke

Sjednica Predsjedništva BiH trajala je kraće od pola sata i na njoj nije prošla nijedna tačka dnevnog reda, s obzirom da je kao i ranije, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH glasao protiv.

Sam Dodik je rekao da je Republika Srpska ranije odlučila da ne učestvuje u donošenju odluka na nivou BiH te da je Narodna skupština Republike Srpske u tom smislu posljednja instanca koja će odlučivati u svemu.

S druge strane, Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je da se nastavlja ranija praksa jer je Dodik glasao i protiv tačaka koje su nesporne.

“Nastavlja se stara praksa, blokada rada institucija. Mi smo sjednicu održali i o svim tačkama dnevnog reda, osim čini mi se, samo jedne, Dodik je glasao protiv. Glasao je protiv onih tačaka koje su potpuno nesporne, iz čega se vidi da se radi o blokadi institucija”, rekao je Džaferović.

Na dnevnom redu bile su između ostalih i tačke o imenovanjima, zatim davanje agremana ambasadorima te zaključivanje pojedinih međunarodnih ugovora, a jedna se odnosila i na Oružane snage BiH, odnosno zahtjev za pomoć stanovnicima Istočne Ilidže.

Odgovarajući na pitanja o sjednici Predsjedništva BiH nakon sjednice Dodik je na pres konferenciji rekao da Narodna skupština ima mogućnost da odluči o svemu te da je na to ponosan jer ona je ta koja će reći šta treba, a šta ne treba podržati.

“U drugom krugu mogu da se pozovem na vitalni nacionalni interes i u roku od 72 sata kažem da to potežem i to onda ide na Narodnu skupštinu koja mora zakazati sjednicu i kao što ste vidjeli ona nekada nekada podrži, nekada ne. Mislim da na taj način jačam NS RS koja je krajnja instanca, a ne Predsjedništvo BiH koje je usputna autobuska stanica”, rekao je Dodik.

Jedna od tačaka koja nije dobila podršku na sjednici je i Sporazum o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2020. godinu između Evropske komisije, Vlade Republike Srpske i BiH težak 1,8 miliona KM. Iako su mnogi ocijenili da je zbog Dodikovog glasa protiv izgubljeno 1,8 miliona evra, to još uvijek nije konačno, jer tačke koje ne dobiju podršku idu ponovo na glasanje i u slučaju pozivanja na nacionalni interes, dalje pred NS RS. Ipak, krajnji rok za donošenje ove odluke je 31. decembar 2021. godine.

“Prekogranična saradnja i to je u proceduri koja još uvijek nije završena”, kratko je rekao Dodik.

Iz Predsjedništva BiH juče je saopšteno da, sa dva glasa za i to Džaferovića i Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i jednim protiv (Dodik), nije postignut koncenzus o odlukama iz oblasti spoljne politike.

“Zbog nepostizanja koncenzusa, predsjedavajući Predsjedništva BiH će neke od tačaka koje su se prvi put našle na dnevnom redu, uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne tačke dnevnog reda”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dodali su da je Predsjedništvo BiH je na sjednici donijelo Odluku o odbijanju molbe za pomilovanje jednog osuđenog lica.

Mitrović: Nećemo odustati dok ne pronađemo svoje najmilije

HNS: Izetbegović pozivanjem na dizanje islamskog svijeta ohrabruje se nasilje