in

Ovo su najšokatnija ubistva u BiH koje su počinile žene

Foto: ATV

Ubistva Saše Kulišića u Doboju i Zvonimira Stefanovića u Banjaluci koje su, kako se sumnja počinile žene, šokirali su BiH, ali i čitav region. Iako, statistički, žene mnogo rjeđe ubijaju od muškaraca, zločini koje počine izazivaju veliku pažnju javnosti i to najčešće zbog iskazane brutalnosti i šokantnih pokušaja prikrivanja zločina.

Tako je bilo i u slučaju Kulišićevog ubistva za koje su osumnjičeni njegova supruga Andrea Kajganić (33), mladi ljubavnik Dražen Lazarević (19), te 14-godišnja kćerka.

Zločin se dogodio 30. januara i sumnja se da je kćerka ocu u limunadu zamiješala više tableta ”Treana”. Kada su tablete počele djelovati on je zaspao, a ćerka je, kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, pozvala majku i Lazarevića koji su Kulišića vezali kanapom i selotejp trakom. Žrtvu su natovarili u karavan ”pežo”, koji su rentali u Banjaluci, i odvezli se u šumu u blizini izletišta Preslica. Kulišić je tu ubijen sa četiri uboda nožem u stomak, a u sumnja se da mu je smrtonosne povrede nanijela supruga.

Istraživanja pokazuju da žene obično ubijaju iz straha ili u nervnom rastrojstvu, a žrtve su najčešće njihovi partneri, ali nažalost i djeca…

Podsjećamo na neke od najsurovijih ubistava u BiH, koje su počinile žene.

Nakon poroda ugušile dvije bebe
Jedan od najmonstruozniji zločina otkriven je u januaru 2016. godine u selu Trnjani kod Doboja. Na imanju porodice Bogojević otkriveni su zakopani posmrtni ostaci dvije bebe, koje su ubijene nakon porođaja. Istragom je utvrđeno da se radi o djeci S.B., zaostale u razvoju, koja se porodila u periodu od 2011. do 2015. godine, a potom uz pomoć svoje majke Vojkane Bogojević, ubila bebe i tijela bacila na njivu. Vojkana je u martu 2017. godine pravosnažno osuđena na 10 godina zatvora. Oglašena je krivom za ubistvo jedne bebe, koju je ugušila, te podstrekavanje kćerke na ubistvo druge. U prijavi policije navodilo se da se radilo o tri žrtve, ali posmrtni ostaci treće bebe nisu pronađeni, i Vojkana za to nikada nije ni optužena.

Sjekirom ubila četvoro komšija
Ruža Jelić iz Usore osuđena je na 20 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva koje je počinila 1998. godine u selu Alibegovci kod Usore. Sjekirom je ubila komšije Marijana Jelića, sestre Ružu i Ivu Jelić, te prijateljicu Francisku Žeželj. Zločine je dobro prikrila, jedno tijelo je zamotala i bacila u septičku jamu, drugo je zapalila, a ključan dokaz protiv nje bila je sjekira koja je pronađena na tavanu kuće. Kaznu je odležala i 2016. je puštena na slobodu. Zločine je priznala tvrdeći da su počinjeni iz koristoljublja.

Muža izmasakrirala budakom, majku sjekirom
Ramza Karajčić je 30. juna 2009. godine u Kozluku kod Zvornika ubila svog supruga Ramadana Karajčića (56), koga je budakom izudarala najmanje 41 put po glavi. Zločin se dogodio u kući Ramzinog brata Fadila Kokića, a žena je muža napala dok je spavao na dušeku. Za taj zločin Ramza je osuđena na pet godina zatvora.

U avgustu 2020. godine, nakon što je izašla iz zatvora, sjekirom je ubila svoju majku Namku Kokić (82) u njenoj kući u Kozluku. Prema optužnici, majku je pet puta udarila u glavu sječivom. Pravosnažno je osuđena na 14 godina zatvora.

Fotografa izbola nožem, tijelo zamotala
Kristina Jovković iz Banjaluke pravosnažno je osuđena na 14 godina zatvora zbog ubistva fotografa Aleksandra Mujčinovića (44) zvanog Aki 18. novembra 2016. godine. U presudi se navodilo da je žrtvu ubila sa 11 uboda nožem u njegovoj kući u Solunskoj ulici. Kako bi prikrila zločin tijelo je umotala u vreću, plahtu i ćebad, te odnijela i zaključala u drugu prostoriju. Upakovala je i nož, ali nije uspjela da ga se riješi.

Svinje pojele tijelo ljubavnika
Jedan od najstravičnijih slučajeva dogodio se u novembru 2008. godine kada su na imanju Jelke Janjić i njene kćerke Nade Stojić nađeni ostaci raskomadanog tijela Boška Živkovića, koji je bio u ljubavnoj vezi sa Nadom. Živković je nestao u septembru i istragom je utvrđeno da je tijelo žrtve nakon ubistva bačeno svinjama, koje su pojele više od pola tijela. Pronađeni su dijelovi nogu i lobanje, a iako se sumnjalo da su majka i ćerka zajedno ubile Živkovića istraga protiv Nade je obustavljena jer nije ostalo dovoljno dokaza kojim bi se utvrdilo kako je žrtva ubijena, dok je Jelka u međuvremenu umrla.

Partnera zapalila u svinjcu
Dušanka Mihajlović iz Mlječanice kod Kozarske Dubice u maju 2010. godine je ubila, a potom zapalila svog nevjenčanog supruga Boška Šipku (68) na imanju u selu Kriva Rijeka. Zločin je otkriven tek nakon dvije sedmice, a dijelovi spaljenog leša pronađeni su u svinjcu. Istragom je utvrđeno da su njihov dvoje potukli i nakon što je pretukao Dušanku Boško je krenuo prema svinjcu, što je ona iskoristila i udarila ga drvenom nogom od stola. U namjeri da prikrije zločin tijelo je zapalila u svinjcu. Osuđena je na 12 godina zatvora.

Majka upucala sinove na spavanju
Milena Došen je u neuračunljivom stanju 5. maja 2012. godine na spavanju pucala u glavu svojim sinovima Srđanu i Draganu Došenu u Kozarskoj Dubici. Potom je popila sirćetnu kiselinu usljed čega je isti dan podlegla. Draganu je metak prošao kroz glavu i čudom je preživio zločin. Čak se, nakon niza operacija, oporavio od teškog ranjavanja, ali je od posljedica povreda preminuo u septembru iste godine.

Skalpelom preklala žrtvu
Dana Šrkba osuđena je 14 godina zatvora zbog ubistva fotografa Mustafe Bukvića (67) u njegovoj radnji “Foto San” u sarajevskom naselju Dobrinja 23. februara 2012. godine. U presudi se navodilo da je Bukvića preklala skalpelom, nanijevši mu šest rezova na vratu. Tijelo je nakon zločina okrenula na leđa, prekrila dekom i napustila radnju.

Dvogodišnjeg dječaka ubila ujna
Fatima Durak pravosnažno je osuđena na 17 godina zatvora zbog ubistva dvogodišnjeg Lazara Rebića. Zločin se dogodio 16. avgusta 2016. u Donjoj Kamenici kod Zvornika. Ona je živjela u vanbračnoj zajednici sa dječakovim ujakom, kome je Centar za socijalni rad dodijelio skrbništvo nad žrtvom i njegovim tada jednogodišnjim bratom. U presudi se navodilo da je Fatima, kada je ostala sama s djecom, udarila Lazara koji je pao na beton i preminuo od povreda glave. Nakon zločina tijelo dječaka je umotano u krpe i najlonsku kesu i zakopano u obližnjoj šumi, gdje je i pronađeno.

Djeda iskasapila nožem
U aprilu 2013. godine Bojanka Radić iz Priboja kod Lopara je u neuračunljivom stanju brutalno ubila svog djeda Milorada Radića, s kojim je živjela. U optužnici se navodilo da je, zbog sumanute ideje da je djed proganja, žrtvu napala sa tri kuhinjska noža. Nanijela mu je 97 reznih i 27 ubodnih rana po tijelu, a zatim mu odsjekla desno i dio lijevog uha. Potom je zaključala kuću i pozvala policiju tvrdeći da je zločin počinio njen otac Mišo. Telefon i daljinski upravljač od televizora je bacila u vatru, a onda se zaključala u kupatilo, gdje je sačekala policiju. Zločin je počinila u neuračunljivom stanju i osuđena je na psihijatrijsko liječenje.

Oprala odjeću i izbacila tepihe
Hanifa Mujezinović iz Suvog Polja kod Doboja 2. januara prošle godine nožem je u svojoj kući ubila supruga Hasana, kome je presjekla krvni sud na nadlaktici i on je umro usljed iskrvarenja. Nakon zločina, sa tijela je skinula odjeću i oprala je u veš mašini. Oprala je i nož, počistila sve tragove, iz kuće izbacila okrvavljene tepihe i onda pozvala policiju, navodeći da je Hasan sam sebe posjekao. Osuđena je na dvije godine zatvora jer u stanju bitno smanjene uračunljivosti počinila krivično djelo nanošenja teških povreda sa smrtnim ishodom.

Naređene brutalne kontrole neopravdanog povećanja cijena

Džej vratio ljude u bioskope: Za tri nedelje film „Nedelja” pogledalo 400.000 gledalaca