in

Otvaranje azijskog tržišta dobra vijest za stočare: Izvoz u Liban rješava višak na tržištu

Foto: Freepik

Prvi kontingent od 450 bikova iz Srpske otišao je u Liban, što za proizvođače predstavlja šansu za bolji plasman stoke i proširenje proizvodnje, a osim toga ponovnim otvaranjem tog tržišta neće se stvarati višak na domaćim farmama.

Saglasni su u tome i tovljači bikova i izvoznici. Oni naglašavaju da svo meso koje proizvedu ne bi moglo zadovoljiti potrebe stanovništva u Srpskoj i FBiH, ali zbog poremećaja na tržištu te prekomjernog uvoza smrznutog mesa sumnjivog kvaliteta, domaći proizvođači bez plasmana stoke nemaju šanse u tržišnoj utakmici.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da nastavak izvoza žive stoke iz Srpske u Liban predstavlja dobru šansu za proširenje proizvodnih kapaciteta.

– Bijeljinske kompanije “ZP komerc” i “Mlin Pavlović” ostvariće prihode od izvoza žive stoke u Liban. Prvi kontingent biće otpremljen u 15 brodova preko crnogorske luke Bar – rekao je Košarac, naglasivši da je izvoz u Liban značajan ne samo sa aspekta unapređenja spoljnotrgovinske razmjene, već i zbog sprečavanja pojave viška na tržištu.

Košarac je podsjetio da je “ZP komerc” i ranije poslovao na tržištu Libana, ali da je do zastoja došlo usljed pandemije virusa korona.

– Ohrabren sam činjenicom da je nastavljen izvoz te da su kapaciteti i standardi domaćih kompanija prepoznati i vrednovani – naveo je Košarac.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je da se otvaranjem svakog novog tržišta povećava stimulans za unapređenje proizvodnje i poboljšanje položaja na tržištu.

– Otvoreno tržište je spas za sve proizvođače, a svaki izvoz podiže cijenu mesa i konkurentnost u smislu kvaliteta i količine grla koja tovimo – rekao je Mitrović.

U Mesnoj industriji “ZP komerc” ističu da je brod sa bikovima krenuo u subotu ka ovoj azijskoj zemlji.

– Veći dio junadi je sa naših farmi, a dio je otkupljen od domaćih farmera. Ranije smo plasirali robu tamo jednom godišnje. Vidjećemo kako će to biti sada, zavisi od potražnje i cijene – rekao je za “Glas Srpske” pomoćnik direktora za finansijski sektor Slavko Rosić.

Vlasnik “Mlin Pavlovića” Čedomir Pavlović rekao je da je plasman za Liban veoma značajan za cijelu Srpsku i BiH.

– Riječ je o kupcu za koga smo treći poslali put stoku. Plaća bolje nego drugi, tako da je ovaj posao na obostrano zadovoljstvo, jer mi imamo kvalitetna grla. Čim budemo imali spremnu stoku za izvoz, kupac je zainteresovan da posao bude nastavljen – rekao je Pavlović.

Hrana
Stočari ističu da proizvodnja nikad nije bila skuplja, s obzirom na to da su skočile cijene svih ulaznih komponenti.

– Poskupjelo je sve od kukuruza koji je neizostavan u ishrani stoke, do električne energije neophodne za proizvodnju i preradu – rekli su proizvođači.

Poskupljenja osim po džepu udaraju i na psihu

Ubijeni žena i policajac, dva policajca ranjena a napadač izvršio samoubistvo