Bosna i Hercegovina trebalo bi da dobije svoja diplomatska predstavništva u još pet zemalja, a u pitanju su Alžir, Maroko, Tunis, Brazil i Slovačka, potvrđeno je i u Prijedlogu programa rada Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH za 2023. godinu.

Ambasada BiH u Slovačkoj je logičan potez, ali se svakako postavlja pitanje kakvi su naši interesi širenja diplomatske mreže na preostale četiri zemlje, pogotovo ako se uzme ukupna spoljnotrgovinska razmjena koju s njima ostvarujemo.

“Značaj pomenutih zemalja u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH je simboličan, s obzirom na to da je učešće ove četiri zemlje u ukupnom obimu razmjene BiH u 2021. godini samo 0,09 odsto”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Kako su istakli iz STK BiH, najznačajniji obim razmjene u 2021. godini ostvaren je s Marokom i Tunisom – 14,7 miliona KM i 14,1 milion KM respektivno. Razmjena s Brazilom je u 2021. godini izbalansirana, s 2,3 miliona KM u uvozu i 2,6 miliona KM u izvozu.

“Što se tiče Alžira, u posljednje dvije godine BiH ostvaruje neznatan izvoz, dok uvoza praktički nije niti bilo”, istakli su iz STK BiH.

S druge strane, u spomenutom dokumentu MIP-a BiH je istaknuto da će posebna pažnja biti posvećena političkoj, ekonomskoj i kulturnoj saradnji s ključnim državama koje baštine političku, ekonomsku i socijalnu snagu i uticaj na globalnom nivou.

“Takođe, saradnja će se proširiti i na ostale zemlje Azije kao i na zemlje Afrike, a posebno Alžir, Maroko i Tunis, imajući u vidu da će BiH u ovim zemljama otvoriti diplomatska predstavništva”, istaknuto je u Prijedlogu programa rada MIP-a BiH za 2023. godinu.

Planirano je, kako se dodaje, i otvaranje Ambasade u Slovačkoj, što će, istaknuto je, ojačati bh. diplomatsku evropsku mrežu te zaokružiti i upotpuniti platformu spoljnopolitičkog djelovanja u tom pravcu.

“Imajući u vidu da BiH planira otvaranje DKP u Brazilu, MIP će se fokusirati na međusobno jačanje bilateralnih veza te uspostavu saradnje sa ostalim državama Južne Amerike, što je sljedeća faza našeg diplomatskog djelovanja na ovom kontinentalnom prostoru”, istaknuto je u ovom dokumentu.

Iz MIP-a BiH, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”, nismo dobili odgovor na pitanje u čemu se sve ogledaju bh. interesi u otvaranju diplomatsko-konzularnih predstavništava u ovim zemljama.

Međutim, ministarka inostranih poslova Bisera Turković se u maju, u okviru službene posjete Alžiru, sastala s predsjednikom ove države Abdelmajidom Tebbouneom i ministrom inostranih poslova Ramtane Lamamrom, a kako je tada saopšteno, pozdravljene su odluke Predsjedništva BiH i Vlade Alžira o uzajamnom otvaranju ambasada.

“Naglašeno je da će otvaranje diplomatskih predstavništava biti dodatni podsticaj za razvijanje i jačanje sveukupnih odnosa naše dvije zemlje”, saopštili su tada iz MIP-a BiH o posjeti Turkovićeve.

Njen prethodnik na ovoj funkciji Igor Crnadak, govoreći o planovima za otvaranje novih ambasada u više zemalja, kaže da se radi o namjerama koje postoje na bazi ranijih analiza.

“Ja sam mišljenja da treba uraditi još jednu dodatnu evaluaciju trenutne situacije i u smislu geopolitičkih kretanja i u smislu finansijske situacije unutar diplomatije i onda vidjeti da li je baš to taj smjer”, naglasio je Crnadak.

Prema njegovim riječima, kad god to budžet, odnosno mogućnosti dozvoljavaju, dobro je praviti nove konekcije, ali to treba raditi na pametan način.

“Ja sam uvjeren da, kada bi se ta analiza sprovela, pored novih ambasada, sigurno bi se došlo do zaključka da treba neke i zatvoriti”, rekao je Crnadak za “Nezavisne novine”.

Share.