in

Opet razljutio Hrvate: Komšić želi ostati DIO PROBLEMA u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić ovih dana je rekao kako ima namjeru da se na izborima opet kandiduje za tu funkciju, čime je izazvao oštre reakcije hrvatskih stranaka.

Komšić je, naime, ovih dana rekao kako će se nastaviti odlučno zalagati za koncept BiH kao građanske države, iako je svjestan da to sada nije realno.

Dodao je kako ne vjeruje da će uz sve sadašnje probleme doći do izmjena Izbornog zakona do narednog izbornog ciklusa planiranog za oktobar 2022. i potvrdio da će se, bude li uopšte izbora, ponovno kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Upravo je njegova kandidatura na to mjesto najveći trn u oku hrvatskim strankama kako u BiH, tako i Hrvatskoj jer tvrde da nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda već je izabran bošnjačkim glasovima.

Isto je ovih dana izjavio i visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit koji je rekao da su Hrvati u BiH ugroženi zbog čega napuštaju ovu zemlju.

On je istakao i da Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata jer je izabran bošnjačkim glasovima.

Sličan stav dijele i političari iz Hrvatske, koji traže izmjene Izbornog zakona kako bi Hrvati mogli da imaju svog „legitimnog predstavnika“.

Da li je Komšićeva najava da će se ponovo kandidovati za člana Predsjedništva BiH, guranje prsta u oko Hrvatima i kakve posljedice bi njegova eventualna kandidatura mogla da izazove?

Hrvatski novinar i politički analitičar Pejo Gašparević ističe da se Komšić namjerno inati te da želi da još više pogorša odnose na relaciji Sarajevo-Mostar.

– Komšićeva kandidatura je direktna antihrvatska pozicija, što je potvrdio i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit kada je rekao da to treba ispraviti, kako Bošnjaci ne bi birali Hrvatima člana Predsjedništva. Najavom da će se ponovo, po četvrti put, kandidovati za člana Predsjedništva, Komšić je ustvari poručio da i dalje želi ostati dio jednog od najvećih problema u odnosima između Hrvata i Bošnjaka i da ne želi biti dio rješenja – poručuje Gašparević.

On ističe da bi Komšiću bilo najpametnije kada bi dao ostavku na to mjesto, umjesto što najavljuje da će se opet kandidovati. Insistiranje da ponovo sjedne u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva, Komšić će, kako kaže Gašparević, samo proizvoditi nove konflikte i nove političke napetosti u BiH.

– To definitivno nije dobra politička priča – zaključuje Gašparević.

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da bi Komšićeva kandidatura dovela do bojkota izbora od strane Hrvata, ali i nove još veće blokade u BiH.

– Mi smo objektivno suočeni sa tim da imamo etno biznismene koji na osnovu svoje nacionalne pripadnosti narodu, kojem objektivno čak i ne pripadaju, grade svoju političku budućnosti i guraju taj narod u neravnopravan položaj sa drugim građanima u Bosni i Hercegovini – kaže Tojagić.

On ističe da ni HDZ BiH ne smije biti jedini reprezent hrvatskih nacionalnih interesa u ovoj zemlji, ali da je činjenica da Komšić ne predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Tojagić kaže da, na žalost, u BiH imamo političare koji koriste svoju nacionalnu pripadnost samo za zadovoljavanje ličnih i partijskih interesa, umjesto da rade u interesu naroda kojem pripadaju, ili bar tvrde da pripadaju.

Mladenci poslali račun onima nisu došli na vjenčanje: “Javite nam način plaćanja, hvala”

SDA skinula sve maske u antisrpskoj histeriji