in

Odricanje od državljanstva najskuplje u BiH

Foto: Nezavisne

Ukoliko se žele odreći bh. državljanstva, građani BiH plaćaju taksu i do 800 maraka, po čemu smo, u odnosu na zemlje u okruženju, rekorderi po iznosu koji naplaćujemo po ovom osnovu.

Ti podaci navedeni su u dokumentu Kancelarije za reviziju institucija BiH pod nazivom Revizija učinka osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH.

U reviziji se ističe da taksu na zahtjev za prestanak državljanstva BiH izjavom o odricanju od državljanstva naplaćuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

“U zavisnosti od toga u korist koje države se podnosilac zahtjeva odriče bosanskohercegovačkog državljanstva iznos takse varira. Taksa koja se ovom prilikom plaća iznosi 800 KM, osim ako se ne radi o odricanju u korist državljanstva neke od država nastalih raspadom SFRJ, gdje je iznos značajno manji i iznosi 200 KM”, napominje se u reviziji.

Istaknuto je i da su aktivnosti koje preduzimaju službenici u institucijama po ovom osnovu identične prilikom razmatranja bilo kojeg zahtjeva za prestanak državljanstva. Stoga ostaje nejasno zašto se u nekim slučajevima naplaćuje 200, a u nekim 800 KM.

“Sagovornici u Ministarstvu civilnih poslova BiH ne znaju tačan razlog razlike u visini takse naglašavajući da je ona i veća u zemljama u okruženju. Međutim, daljom analizom visine iznosa iste takse u regionu evidentno je da u Crnoj Gori visina te iste takse iznosi 588 KM, u Hrvatskoj 657 KM, a u Srbiji 580 KM bez obzira u korist koje države se vrši odricanje od državljanstva ovih zemalja”, navodi se u reviziji.

Inače, nedavno je Naša stranka u parlamentarnu proceduru uputila inicijativu kojom se traži pojeftinjenje ove takse, a po osnovu koje, inače, država svake godine ubire poprilično velika sredstva.

“Prema evidenciji odricanja od državljanstva BiH, od 1. januara do 31. marta ove godine, državljanstva BiH odreklo se 680 osoba”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Ministarstva civilnih poslova BiH, odakle su potvrdili da je tokom cijele prošle godine ta brojka iznosila 3.104.

Pritom, i iz ovog ministarstva potvrđuju da administrativna taksa za odricanje državljanstva iznosi 800 KM, s tim što za odricanje radi sticanja državljanstva neke od država bivše Jugoslavije taksa iznosi 200 KM. Kako nam je rečeno iz ovog ministarstva, iznos te takse u skladu je sa odlukom Savjeta ministara BiH

Iz ovog ministarstva ranije su pojasnili da, u postupku odricanja državljanstva BiH, stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili da im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države.

“U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje i studiranje u inostranstvu”, rekli su ranije u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

INCIDENT U SREBRENICI: Američki ambasador ponovo zaobišao srpske žrtve

Američki policajac pucnjem u potiljak ubio nenaoružanog Afroamerikanca (VIDEO)