in

Odbijen zahtjev Tužilaštva: Atif Dudaković ostaje na slobodi

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se odredi pritvor bivšem generalu Armije RBiH Atifu Dudakoviću, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić rekao je za “Nezavisne novine” da je očekivao takvo rješenje suda.

U Sudu BiH juče je, podsjetimo, održano ročište o pritvoru Dudakoviću, a kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je govorio o ratnim dešavanjima iz 1995. godine i spominjao svjedoka Fikreta Abdića Babu, koji tek treba da svjedoči u ovom predmetu.

Sudski postupak protiv bivšeg generala i komandanta Petog korpusa se vodi zbog optužbi za zločin protiv čovječnosti, zločin protiv civilnog stanovništva, te uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika.

Tužiteljke Vedrana Mijović i Marijane Čobović su, povodom obilježavanja Dana Armije RBiH, rekle juče da se Dudaković obratio svjedocima, a koji su pripadnici Petog korpusa, riječima da “zna šta njegovi neprijatelji žele”.

Inače, suđenje Dudakoviću traje već mjesecima. Krivična prijava zbog počinjenih ratnih zločina protiv Dudakovića podnesena je još 2006. godine, a optužnica protiv njega potvrđena je tek 2018. godine.

Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika Armije RBiH sudi se zbog stravičnih zločina počinjenih nad srpskim civilima i zarobljenicima u zapadnoj Krajini 1995. godine, a suđenje je nekoliko puta prekidano.

Partizan srušio Real usred Madrida. Panterova trojka za pamćenje i brejk!

Kraljica džeparoša uhapšena u Gradišci