Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) obaviještava sve vozače da je danas stupio na snagu Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima kojim je propisano da sva motorna vozila u Republici Srpskoj i BiH moraju do 1. aprila 2023. godine posjedovati zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove.

Pravilnikom su od navedene obaveze izuzeta motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli, traktori na točkovima i traktori na gusjenicama.

“Zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka”, saopšteno je iz AMS RS.

Pod zimskom opremom smatraju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa minimalnom dubinom gazećeg sloja četiri milimentra i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

AMS RS podsjeća vozače da se pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolovozu, na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu, odnosno kada je kolovoz zaleđen.

Za vrijeme zimskih uslova na putevima nije dozvoljen saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.

AMS RS podsjeća da vožnja u zimskom periodu, naročito kada ima snijega, za mnoge vozače predstavlja problem, jer se u mnogome razlikuje od načina upravljanja vozilom u drugim godišnjim dobima.

“Vozilo valja pripremiti za vožnju u surovim zimskim uslovima kad vozače čekaju niske temperature, snijeg i led na kolovozu, koji zahtjevaju dodatni oprez za volanom”, dodaje se u saopštenju.

Share.